Европа трупа дизелово гориво от Русия преди забраната за внос

...
Европа трупа дизелово гориво от Русия преди забраната за внос
Коментари Харесай

Забраната за внос на руски дизел може още да оскъпи горивото в ЕС

Европа натрупа дизелово гориво от Русия преди възбраната за импорт на петролни артикули да влезе в действие при започване на февруари, само че трескавото трупане на стокови ресурси е малко евентуално да предотврати нов ценови потрес за транспортните компании, притежателите на коли и бизнеса, написа.

В първите две седмици на януари европейски страни са закупили близо 8 млн. барела съветски дизел, съгласно данни на компанията Vortexa, което е почти в звук с вноса по същото време предходната година преди Русия да нахлуе в Украйна.

Вносът през четвъртото тримесечие на 2022 година нараства с близо 19%, в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година.

От нашествието на Русия в Украйна през февруари предходната година Европейски Съюз постави големи старания, с цел да понижи зависимостта си от доставките на природен газ и нефт от Москва. Те включваха възбрана за вноса на съветски недопечен нефт по море, която влезе в действие през декември.

Страните от Европейски Съюз понижиха фрапантно вноса си на недопечен нефт от Русия преди възбраната, само че това не се случва с дизела, тъй като е доста по-трудно да се намерят различни източници на горивото.

Русия е най-големият снабдител за Европейски Съюз, съставлявайки 29% от общия импорт на дизел през предходната година, съгласно данни на Rystad Energy. Горивото е икономическият “работен кон ” на континента, споделя пред CNN Business Марк Уилямс, шеф Проучвания в Wood Mackenzie.

Дизелът се употребява за превоза на “по-голяма част ” от стоките и суровините в Европа, добавя той, както и за зареждането на множеството дизелови коли на континента. Около 91% от микробусите и 96% от всички камиони са на дизел, както и близо 42% от пътническите коли, съгласно данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители.

“Основната разлика, която ние виждаме, е, че Европа в продължение на месеци намаляваше вноса на съветски недопечен нефт, преди да настъпи крайния период през декември, ” споделя Джей Мару, старши анализатор във Vortexa.

“При дизела сме очевидци на противоположното, като вносът се усилва съвсем на финалната права, ” добавя той.

За последните три месеца на 2022 година Европейски Съюз е внасял приблизително по 604 000 барела съветски дизел дневно посредством танкери, спрямо 508 000 барела дневно за същия интервал година по-рано, демонстрират данните на Vortexa.

По-високи цени

Наложената от EU възбрана ще затегне международния пазар на дизелово гориво, споделя Уилямс, в случай че Русия не пренасочи сполучливо товарите си към Латинска Америка и Африка -региони, които нормално внасят от Съединени американски щати.

Това би освободило щатски барели, които да бъдат изпратени към Европа, запълвайки празнината, оставена от Москва.

Вносът на дизел от снабдители, които се намират по-далече, включително от Съединени американски щати и Саудитска Арабия, ще увеличи разноските за превоз, което пък ще се придвижи върху потребителските цени, споделя той.

“Очакваме цените на дизела да набъбнат в Европа, като скокът ще е през февруари-март, ” добавя Уилямс.

По калкулации на Wood Mackenzie цената на барел дизел ще бъде приблизително 40 $ през първите три месеца на годината. Това е с цели 470% над междинната цена за цялата 2021 година, преди съветската инвазия да увеличи цените.

Средната цена на литър дизел на бензиностанциите в Европейски Съюз доближи 1.77 евро на 9 януари, спрямо 1.50 евро година по-рано, демонстрират данни на Европейската комисия.

Франция може да бъде наранена изключително тежко. Втората най-голяма стопанска система в Европейски Съюз е и най-големият покупател на дизел, с 22% дял от целия импорт по море през последните три години, съгласно данни на Vortexa.

Според Хорхе Леон, старши вицепрезидент на Rystad Energy, резултатът от възбраната няма да се усети неотложно в Европазаради огромните количества дизелови ресурси.

Европейски Съюз “си свърши работата да откри различни снабдители, ” споделя той, включително Кувейт, която откри голяма рафинерия през ноември, което е с потенциал 600 000 барела дизел дневно. Това може да помогне за смекчаването на удара от загубата на съветските доставки.

Ако обаче Европа регистрира мощно възобновяване на търсенето с набирането на мощ от страна на стопанската система, потребителите могат да чакат нараствания на цените, добавя той.

“Доставките на дизел и зареждането на колите ще бъде малко по-скъпо, ” споделя Леон.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР