Европа се бунтува срещу въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19.

...
Европа се бунтува срещу въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19.
Коментари Харесай

Европа се вдигна на бунт срещу въвеждането на задължителна ваксинация

Европа се бунтува против въвеждането на наложителна имунизация против COVID-19. Сблъсъци имаше във Франция и Гърция.
Имунизацията без право на избор за медицинските служащи в Италия пък към този момент принуди стотици лекари да подадат тъжби до съда. Страната обмисля в заведения за хранене, на концерти и мачове да се позволяват единствено ваксинирани хора. В страната 70 % от обществото е имунизирано.
В Париж близо 20 000 души излязоха по улиците на страната поради новите условия за посещаване в заведения и киносалони. Неваксинираните медицински и санитарни служащи няма да получават заплати, в случай че не бъдат имунизирани след 15 септември. Ръководители на здравни заведения се тормозят, че доста от техните чиновници ще изоставен работа.
От началото на август здравните управляващи оповестиха, че без здравен паспорт хората във Франция няма да могат да посещават заведения, да се возят на трен или аероплан.
Темата за наложителното имунизиране против COVID-19 разясниха в ефира на „ Събуди се” ръководителят на Национална пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев и юристът по здравно право доктор Мария Петрова.
„ България е една от страните, които имат много добър наложителен имунизационен календар. По-големият проблем е, че у нас имунизационното покритие е извънредно ниско за тези ваксини, които не са наложителни. Иска ми се у нас да не се постанова имунизацията да става наложителна, а хората сами да решат да си слагат ваксина против COVID-19”, изясни Хасърджиев.
„ Към сегашния миг имунизацията против ковид у нас е целесъобразна и няма изгледи тя да стане наложителна, най-малкото, тъй като страната не може да обезпечи процеса. От юридическа позиция, в случай че обвързваме една ваксина било със тласък или с рестрикции, тя би трябвало да бъде наложителна. В противоположен случай няма по какъв начин да разединяваме обществото за нещо, което по принцип е препоръчително”, разяснява доктор Петрова.
По думите й, в случай че имунизацията стане наложителна, страната би трябвало да подсигури всички налични ваксини. „ Преди няколко месеца беше невероятно да избираш ваксина. Следващата стъпка е да се обезпечи оценка на здравното положение преди имунизация. Масово следим имунизиране без медицински преглед”, сподели още Петрова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР