Европа е най-удареният континент от геополитическата ситуация. В студиото на

...
Европа е най-удареният континент от геополитическата ситуация. В студиото на
Коментари Харесай

Икономисти се тревожат от икономическата реакция на Европа

Европа е най-удареният континент от геополитическата обстановка. В студиото на Нова телевизия икономистите Кузман Илиев и Георги Вулджев разясниха рекордния спад на еврото по отношение на $.

" Икономическите вероятности са меко казани мрачни пред Европа ", разяснява икономистът Кузман Илиев, а неговата прогноза е мрачна. Спрямо $ обаче Илиев изясни спада със забавената реакция на Европейската централна банка, която не е подхванала стъпки за привличане на капитали.

Федералният запас е доста по-смел във повдигането на лихвите, а капиталите отиват там, където са високите лихви - в тази ситуация при $. Това поражда обаче и тази световна неустановеност - всичко потегля към $, изясни Илиев.
 С до 504 лева на месец ще сме публично небогати през 2023 година
С до 504 лева на месец ще сме публично небогати през 2023 година

Линията на беднотия в страната се подвига с 91 лева

Особено обезпокоителен е фактът, че моторът на европейската стопанска система - Германия, е в комплицирана обстановка. Практически се навлиза в криза и поради високите цени на енергоресурсите, и поради множеството политики, които пречат на основаването на потенциал на производството. Илиев засегна и обстоятелството, че Европа не се отхвърля от така наречен зелени цели, които в допълнение и безсмислено затормозяват икономическото развиване.

Засилването на $ значи, че ще обеднеем още, ще внасяме непознати артикули по-скъпо, а търговията с храни и горива е в долари, изясни Илиев.

Според икономиста Георги Вулджев даже и повдигането на лихвите в еврозоната към този момент няма да е задоволително , с цел да се стигнат предходните равнища на валутния курс. " Трябва да се изчистят икономическите проблеми. Според мен оптимистичният сюжет е да се резервира този паритет. Но е допустимо курсът да падне и под този паритет ", сподели Вулджев. Той не изключва в околните няколко години еврото да се обезцени още и да изгубим още от покупателна дарба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР