Европа е наша пътеводна светлина. Сега, когато тази светлина изгасна,

...
Европа е наша пътеводна светлина. Сега, когато тази светлина изгасна,
Коментари Харесай

Зоран Заев: Френското вето ме унищожи лично

„ Европа е наша пътеводна светлина. Сега, когато тази светлина изгасна, ние останахме на мрачно и никой не знае, накъде може да поемем ”, съобщи министър председателят на Северна Македония Зоран Заев за The New York Times.
След отлагането на договарянията за участие в Европейски Съюз Заев разгласи, че се отдръпва от поста. Договорено беше служебно държавно управление от януари и провеждането на изключителни парламентарни избори през април идната година.
На въпрос за повода да вземе толкоз съществено решение, Заев дава отговор, че не е имал избор.
Според него, в случай че не се проведат избори, национализмът ще пораства.
„ Ужасявам се ”, признава Заев пред изданието. 
Само преди два месеца водачът на младата балканска страна ходеше изправен, поздравяваха го международните водачи и получи хвалба от ръководителя на Организация на обединените нации поради появяването на светлина в другояче спорен подтекст. След това името му се появи в листата с претенденти за Нобелова премия за мир.
Премиерът Зоран Заев заложи политическата си кариера и бъдещето на своята страна за решаването на траялия 30 година спор за името със прилежаща Гърция. Благодарение на усърдна дипломация и макар всички упования, той съумя. В момента от кабинета му в Скопие всичко това наподобява доста далечно, написа изданието.
„ Разкъсвам се от вътрешната страна ”, споделя Заев в изявлението.
Смяната на името се очакваше да разчисти пътя на Северна Македония към Европейски Съюз, само че предишния месец Франция наложи несъгласие на решението, като настоя за промяна на процеса на разширение на Евросъюза, напомня вестникът. Това дестабилизира държавното управление в Скопие, а което е още по-лошо, заплашва нежното статукво в района след кървавото раздробяване на Югославия през 90-те години.
„ Това ме унищожи персонално, душевен ”, съобщи Заев и изрази угриженост освен за себе си и страната, само че и за стабилността на целия район на Западните Балкани.
Национализмът и радикализмът могат да си възвърнат властта, счита Заев и прибавя, че още веднъж съществува риск освен от открит спор вътре в страните, само че и от нови спорове сред тях.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР