Еврокомисията прие работната си програма за 2020 г., сред чиито

...
Еврокомисията прие работната си програма за 2020 г., сред чиито
Коментари Харесай

Еврокомисията ще направи нов опит за преговори с Македония и Албания

Еврокомисията одобри работната си стратегия за 2020 година, измежду чиито цели е и започването на договаряния за участие със Северна Македония и Албания. Те бяха блокирани предходната есен от френския президент Еманюел Макрон, който изиска първо да се създаде нов механизъм за присъединителни договаряния.

„ Европейският съюз се ангажира да задълбочи партньорството си със Западните Балкани - район, с който споделя доста. Надеждната вероятност за присъединение на района е от първостепенно стратегическо значение за Европейския съюз и за самия район, което ще бъде доказано от приноса на Комисията за срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май 2020 година “, написа в документа.Европейската комисия дава обещание " да продължи да упорства за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания ", като в същото време ще се посвети на възстановяване на процеса на присъединение към Европейски Съюз посредством нова методология и по-силна капиталова рамка.

Западните Балкани и Африка са главните цели на Европейската комисия във връзка с външната политика и ролята на Европейски Съюз в света. Европейски Съюз ще " продължи да се бори " за " ред, основаващ се на правила " и всички начинания на работната стратегия ще имат мощно външно измерение за усилване на геополитическата роля на Европейската комисия.

Също през днешния ден в Брюксел ръководителите на парламентите на страните от Западните Балкани се събраха на среща на върха по покана на ръководителя на Европейския парламент Дейвид Сасоли. Към тях се причисли ръководителят на Народното събрание на Хърватия, която е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Пред публицисти Давид Сасоли съобщи: „ Днешната среща на върха удостовери безапелационното ни разбиране, че Западните Балкани и Европейският съюз споделят обща орис. Ние твърдо имаме вяра, че разширението на Европейски Съюз ще бъде от изгода както за хората от района, по този начин и за страните членки на Европейски Съюз и би могла да докара до по този начин нужното помиряване в района. Сега би трябвало да създадем нужното тази политическа воля да се трансформира в съответни дейности. “

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР