Еврокомисията одобри като защитен традиционен специалитет българския Търновски суджук. В

...
Еврокомисията одобри като защитен традиционен специалитет българския Търновски суджук. В
Коментари Харесай

Опазихме суджука, Брюксел го регистрира

Еврокомисията утвърди като предпазен обичаен специалитет българския " Търновски суджук ". В известие на Комисията се отбелязва, че това е дългогодишен артикул на основата на смляно сурово месо и естествени подправки, съобщи БНР.

" Продуктът се създава от над 50 години при използване на истинска технология за подбиране на месото, избор и доза на подправките и придаване на продукта на форма на подкова. При рафинирането и сушенето суджукът е подложен на пресовка, присъща за обичайните български артикули, които му придават характерен темперамент, а също и отличен състав и вкусови качества ", се споделя в документа.
-->
" Велико Търново, от който произлиза името на продукта, е огромен град, който е бил столица на Второто българско царство. Заводът е от много време едно от главните предприятия в страната във връзка с качествените артикули въз основата на месото и износа ", показват още от Еврокомисията.

Този нов артикул се прибавя към листата с 63 към този момент предпазени обичайни специалитети на Европейски Съюз.

Така България се подреди на второ място в Евросъюза по регистрирани обичайни храни. Регистрацията по схемите за качество дава право да се отбелязя със специфичен европейски знак опаковката на продукта.

Това е седмата храна, записана от България. По този метод продуктът се пази от подправяне и корист.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР