Еврокомисията е готова да започне проверки на случаи на злоупотреби

...
Еврокомисията е готова да започне проверки на случаи на злоупотреби
Коментари Харесай

ЕП иска мерки срещу Унгария заради новия хомофобски закон

Еврокомисията е подготвена да стартира инспекции на случаи на злоупотреби със средствата от новия бюджет още през есента. Това заяви през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на спор в Европарламента в Страсбург. Проверките ще бъдат част от новия механизъм за отбрана на европейския бюджет, който обвързва приемането на евросредства със спазването на върховенството на закона. Евродепутатите приканиха през днешния ден Комисията и Съвета да стартират дейности против Унгария и Полша поради проблеми с правовата страна и поради новия маджарски хомофобски закон.

Евродепутати приканиха Еврокомисията да не утвърждава националния проект за Унгария, преди да бъде оттеглено законодателството, което нарушава правата на ЛГБТ-общността в страната. Фон дер Лайен даде обещание дейности по новия механизъм за отбрана на средствата от бюджета, откакто Съдът на Европейски Съюз се произнесе по него.

" Защитата на европейския бюджет не е нереален въпрос. Става въпрос за парите на европейските данъкоплатци. Затова ние ще следим прецизно. Точно по тази причина договорихме и новия механизъм в европейския бюджет. Трябва да се вземат ограничения, в случай че се откри, че нарушаванията на върховенството на закона в държавите-членки засягат или съществено рискуват да обиден положителното финансово ръководство на бюджета на Съюза или финансовите ползи на Европейския съюз ", съобщи Урсула фон дер Лайен - ръководител на Европейска комисия.

Според фон дер Лайен унгарският закон е неприличен. Еврокомисията счита, че приравнява хомосексуалността с порнографията под претекста да бъдат предпазени децата.

" Този закон употребява сюжета на Путин. Ние виждаме сходна обстановка в Русия - стигматизация на хората от ЛГБТ общността. Експертите назовават това сексуализация на врага. Подобен способ се употребява и в една европейска страна и ние би трябвало да се противопоставим на това ", съобщи Вера Йоурова - еврокомисар, отговарящ за полезностите и прозрачността.

Някои евродепутати считат, че няма нищо неправилно в новия маджарски закон и че държавното управление на страната би трябвало единствено да взима решения по такива въпроси. Според тях полезностите в Източна и Западна Европа са разнообразни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР