Eврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, евродепутатът

...
Eврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, евродепутатът
Коментари Харесай

Обсъдиха цифровизацията като възможност за растеж на област Враца

Eврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел, евродепутатът Владимир Уручев и районният министър Петя Аврамова взеха присъединяване в проведения по самодейност на регионалния шеф на област Враца Малина Николова Форум „ Цифровизацията – опция за напредък на област Враца “. Събитието се организира под патронажа на кмета на община Враца Калин Каменов с присъединяване на народния представител Красен Кръстев, създателят на „ Враца програмен продукт общество “ Емилиян Кадийски, началника на РУО – Враца Галина Евденова, представители на IT бранша, на работодателските и неправителствени организации, възпитаници, учители и шефове от общините Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово.
„ Днешният конгрес дава опция на всички нас да дискутираме най-значимата тематика за развиване и напредък на област Враца. Да отговорим на въпросите: Как ще реализираме основната обща цел за основаване и запазване капацитета и благосъстоянието на хората, родени тук? Кои условия и фактори са определящи за построяването и поддържането на подобаващ социално-икономически климат, който притегля, задържа, развива и обезпечава прогрес на всеки човек? Как тактиките и политиките на европейско, национално, районно и локално равнище могат да контролират равновесието в икономическата система и обществената среда? Отговорите на тези въпроси са органично свързани и директно зависещи от нашата интензивност и подготвеност дружно да осъществяваме комплицирания развой на цифровия преход, който ще ни обезпечи най-бързата и сигурна писта за осъществяване на задачите “, подчертава при откриването Малина Николова. Тя означи, че самодейността има за цел да показа капацитета на област Враца за интензивно присъединяване в цифровата промяна на професионалното обучение и локалната стопанска система.
Еврокомисар Мария Габриел показа, че изискванията за развиване на районите, свързани с цифровата промяна са съгласуваност посредством обезпечаване на високоскоростен, наличен интернет и цифрова инфраструктура, привличане на вложители, стартъпи и основаване на цифрови капиталови хъбове, цифрови умения, които основават по-интелигентни за хората и бизнеса артикули и услуги.
„ Новата независима стратегия "Цифрова Европа " с бюджет от 9,2 милиарда евро, която предложих, ще влага в основаването на хъбове за всяка компания или социална организация на локално ниво да получи поддръжка за внедряване на цифрови технологии. По програмата са планувани и вложения в придобиване на високи цифрови умения, киберсигурност, изкуствен интелект, суперкомпютри, съвременна администрация”, добави още Мария Габриел.
Тя насърчи учебните заведения от област Враца да се включат интензивно в Европейската седмица на програмирането, която се организира всяка година през октомври. Студентите могат да употребяват шанса да натрупат опит в непозната софтуерна компания посредством Схемата за трансграничен стаж "Цифрова опция ". За развиване на съществени цифрови умения ще има финансиране и в границите на Европейския обществен фонд посредством ваучери за образования.
„ Цифровата смяна се случва в този момент и тя върви с нови провокации. Само посредством вложение в цифрова инфраструктура, цифрови умения и образование, ще можем да се уверим, че нито един европейски район не изостава. Нужно е да приспособяваме нашите политики и метод на мислене, с цел да осигурим на жителите и предприятията цифровото бъдеще, което заслужават. Подкрепям напъните на Враца да бъде част от сполучливата цифрова трансформация”, сподели еврокомисар Мария Габриел.
Министърът на районното развиване и благоустройството инж. Петя Аврамова съобщи, че бъдещето е в цифровизацията.
„ Основен акцент на районното министерство е развиването на районите. Поради тази причина по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 бяха вложени 5 милиарда лева за инфраструктурни планове, енергийна успеваемост, селски региони, туризъм и налична градска среда. Вярвам, че дигитализацията и технологиите са в основата на икономическия напредък и развиването на по-малките райони и обитаеми места. Цифровата промяна ще способства, както за повишение на продуктивността на предприятията, по този начин и за по-голямата конкурентоспособност “, добави още министър Аврамова.
Областният шеф Малина Николова показа разбор на постигнатото досега в областта на образованието в учебните заведения от района, осъществяващи банкет по профили и специалности в региона на информатиката и техниката с ИКТ.
„ Твърдо сме уверени, че област Враца има капацитет за интензивно присъединяване в цифровата промяна. Нашите районни и локални политики се концентрират, на този стадий, в подготовката на междинни фрагменти, учещи IT специалности и профили. Това е първата и най-логична за нас стъпка, с която участваме в комплицирания развой на цифровия преход. Благодарение на уравновесения план-прием е реализиран висок % на учещите профили и специалности с IT. Броят на паралелките по IT е 51 или 16,14 % от общия брой паралелки в региона, в които се образоват 1224 възпитаници в общините Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово. Това е 18,23% учениците в област Враца. Имаме хрумвания по какъв начин да използваме наличните запаси, с цел да превърнем Враца в град на технологиите. Съвместно с кмета на община Враца желаеме да убедим задоволителен брой последователи и сътрудници в основаването на Дигитален град – Враца “, съобщи Малина Николова.
В рамките на срещата кметът Калин Каменов показа опциите за развиване на IT бранша в града.
„ Искам да подчертая, че за пръв път Враца се посещава от еврокомисар. Работата на Мария Габриел е част от нашата визия за развиване на района. За интервала 2014-2020 година, в региона ще имаме голям брой младежи, които ще са минали образование по информатика и осведомителни технологии. Те са в основата за надграждането и устойчивото развиване на цифровизацията и IT промишлеността в града. Поради тази причина поставяме неимоверни старания за задържането на младежите в района, тъй като желаеме да създадем нашия град наличен, за основаване на артикули, които да са потребни на обществото “ – сподели кметът Каменов и добави, че Враца разполага с база за развиване на IT бранша.
„ В града имаме голяма материално-техническа инфраструктура, където може да се обособи Дигитален център. Това е „ Ученическото градче “. Вярвам, че с общи старания и с поддръжката на еврокомисаря Мария Габриел желанието ни ще се трансформира в действителност и Враца за следващ път ще е положителният образец “, съобщи още Калин Каменов.
По тематиките в полемиката се включиха евродепутатът Владимир Уручев, националният представител Красен Кръстев, представителите на IT - бранша „ Враца програмен продукт общество “, „ Телерик Академия “, „ Софтконсултгруп “, „ Петроффсофт “, възпитаници, учители, шефове от образователни заведения в област Враца.
Ученичката от ППМГ „ Акад. Иван Ценов “ – Враца Станислава Конова показа присъединяване на учебното заведение в сегашното и бъдещето на Дигитална Европа.
Присъстващите в най-мащабния регионален конгрес на тематика „ Цифровизацията – опция за напредък на област Враца “ имаха опцията да задават своите въпроси за развиването и бъдещето на Дигитална Европа и IT бранша във Враца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР