Еврокомисарят по свободата на медиите и основните права Вера Йоурова

...
Еврокомисарят по свободата на медиите и основните права Вера Йоурова
Коментари Харесай

Еврокомисията заплаши Илон Мъск с глоба и спиране на Туитър

Еврокомисарят по свободата на медиите и главните права Вера Йоурова още веднъж предизвести Туитър и нейния основен изпълнителен шеф Илон Мъск, че платформата за обществени медии би трябвало да се заеме съществено с битката против дезинформацията. Комисията скоро може да глоби Туитър, в случай че компанията не успее да извърши новите си правни отговорности.

Комисията към този момент насочи рецензии към Туитър през февруари тази година. Като страна, подписала Кодекса на Европейски Съюз за държание по отношение на дезинформацията, компанията показа повърхностен отчет за активността си, който не дава съвсем никакви пояснения за това по какъв начин възнамерява да противодейства на въздействието на трети страни и да се бори с дезинформацията.
-->
В сряда Йоурова още веднъж разкритикува Туитър. " Бих желала да обясня на господин Мъск нашата философия ", сподели тя. " Ние сме бранители на свободата на словото, по тази причина разработихме Кодекса за държание, само че тази независимост има своите граници ", добави тя.

Коментарът на Йоурова идва ден, откакто Европейската комисия разгласи, че Туитър е една от главните онлайн платформи, които ще имат още четири месеца, с цел да се съобразят с условията на новия европейски Законодателен акт за цифровите услуги (ЗАЦУ).

" Кодексът за държание към момента е непринуден, само че откакто ЗАЦУ влезе в действие, платформите ще би трябвало да убедят регулатора, че вършат всичко належащо, с цел да ръководят риска от дезинформация ", сподели още Йоурова.

Ако Туитър, или някоя друга платформа, която директно предстои на контрол от страна на Комисията, не успее да извърши отговорностите си, ЗАЦУ разрешава налагането на финансови наказания, които могат да доближат до 6% от общия оборот. Ако платформата към момента отхвърля да извърши отговорностите си, Европейската комисия може, при изключителни условия, да изиска от съда краткотрайно да смъкна уеб страницата от мрежата.

" Сравнете го с шофиране по автомагистралата ", сподели Йоурова. " Ако нарушите ограничаването на скоростта, можете да получите санкция. Но шофьорската ви брошура също може да бъде отнета. Не споделям, че Туитър няма да се съобрази със закона, само че когато ни питат какво ще създадем, в случай че не се съобразят, давам отговор: ще използван закона. "

Все още има място за разговор преди влизането в действие на отговорностите на ЗАЦУ след четири месеца, сподели Йоурова. Но тя акцентира персоналните си усеща по отношение на " нерегламентираната, нападателна съветска агитация " в Туитър, като сподели, че това я кара да се усеща все по-малко удобно в платформата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР