Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова обячи, че окончателното решение за

...
Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова обячи, че окончателното решение за
Коментари Харесай

ЕК ще реши окончателно за наблюдението над България до края на годината

Еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова обячи, че окончателното решение за преустановяване на наблюдението над България по механизма за съдействие и инспекция да бъде взето до края на годината.

"Оценяваме ситуацията в България обективно и отчитаме приемлив прогрес, само че към момента остава работа за извършване. Ще продължим наблюдението над българските старания в региона на правораздаването и битката с корупцията благодарение на общата оценка за върховенството на закона в Европейски Съюз ", сподели Йоурова.

Вчера Европейската комисия предложи мониторингът за България да отпадне. Препоръчва се обаче България да продължи да работи поредно за превръщането на отразените в отчета задължения в съответно законодателство и за трайното му осъществяване. България би трябвало да реализира мониторинг на трайното осъществяване на промените посредством новооснован съвет, който ще действа след привършване на мониторинга на Комисията. Както вътрешният мониторинг, по този начин и механизмът, обхващащ целия Европейски Съюз, следва да подкрепят устойчивостта и необратимостта на промените, даже след края на мониторинга за България. Преди да вземе дефинитивно решение, Комисията съответно ще вземе поради мненията на Съвета и на Европейския парламент.

"Още при започване на мандата си заявих, че бих желал механизмът за съдействие и инспекция да завърши при тази Комисия. Разбира се, реализирането на тази упоритост постоянно е зависело от осъществяването на всички условия в региона на правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност. През последните години България означи впечатляващ прогрес в осъществяването на рекомендациите на Комисията. Въпреки че към момента са налице провокации, свързани с осъществяването на нужните промени и поддържането на набраната скорост, маркираният от България прогрес понастоящем е задоволителен, с цел да се обмислят прекратяването на действието на МСП и потреблението на нови механизми за мониторинг на национално ниво и на нивото на Европейски Съюз. Ще чуем деликатно мненията на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение ", разяснява ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР