Еврокомисарят Мария Габриел е разговаряла вчера (9 май) с председателя

...
Еврокомисарят Мария Габриел е разговаряла вчера (9 май) с председателя
Коментари Харесай

ЕК: Мария Габриел е в неплатен отпуск като еврокомисар

Еврокомисарят Мария Габриел е разговаряла през вчерашния ден (9 май) с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и от през днешния ден е в неплатен отпуск.

Това заяви представител на Европейската комисия на конференция в отговор на въпроси, свързани с номинирането на Габриел за министър-председател на България от ГЕРБ-СДС.

Докато Габриел е в отпуск, нейните отговорности ще бъдат поети от заместник-председателите на Европейска комисия Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас. Комисията ще заяви за тези промени на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз, добави представителят, представен от Българска телеграфна агенция.

Няма да допускаме какво следва и какви стъпки биха били нужни по-нататък. По принцип процедурата за определянето на претенденти за еврокомисари планува всяко държавно управление да направи предложение - българските управляващи би трябвало да изпратят предложение, съобщи представителят, запитан какво би последвало, в случай че Мария Габриел бъде одобрена за министър председател.

По-рано през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви от парламентарната естрада, че сегашният български еврокомисар Мария Габриел е претендентът за министър председател в проектокабинета с първия мандат.

При представянето Борисов означи, че в ресора на българския еврокомисар са нововъведенията, научните проучвания, културата и младежта.

Теми, по които, мисля, всички ние в стратегиите си имаме написано много, добави някогашният министър председател.

Борисов увери, че ще извършват конституционните периоди и Мария Габриел ще се свърже с политическите сили в Народното събрание (НС), с цел да организира срещите с тях и да поема своите отговорности като претендент за министър председател.

We warmly welcome the nomination of @GabrielMariya as Prime Minister designate of Bulgaria. She has the experience and international authority to overcome the political stalemate in Sofia. Full support for our sister party GERB-Udf for putting the interests of the country first.
— Manfred Weber (@ManfredWeber) May 10, 2023 „ Горещо приветстваме номинацията на Мария Габриел за министър председател на България “. Това написа в Twitter ръководителят на групата на Европейската национална партия в Европейския парламент Манфред Вебер.
Габриел има опита и интернационалния престиж, с цел да преодолее политическата обърканост в София, добавя той.

Пълна поддръжка за ГЕРБ-СДС за това, че слагат преди всичко ползите на страната, написа още Вебер.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР