Еврохолд България АД и Евроинс Иншурънс Груп ЕАД (ЕИГ) официално

...
Еврохолд България АД и Евроинс Иншурънс Груп ЕАД (ЕИГ) официално
Коментари Харесай

Еврохолд България и Евроинс Иншурънс Груп ще съдят Румъния за 500 млн. евро

" Еврохолд България " АД и " Евроинс Иншурънс Груп " ЕАД (ЕИГ) публично осведомиха държавното управление на Румъния за желанието си да заведат интернационално арбитражно дело, с което да защитят инвестицията на холдинга в Румъния, при положение, че сегашният спор по проблема с " Евроинс Румъния " не бъде позволен бързо и в случай че групата не бъде съответно обезщетена за претърпените загуби.

Холдингът към този момент изпрати “уведомление за спор ” (Notice of Dispute) на румънската страна, което е първата публична стъпка за пускане на интернационална арбитражна процедура по силата на съглашение за отбрана на вложенията, подписано сред държавните управления на България и Румъния. Искът ще бъде за най-малко 500 млн. евро.  съобщиха от " Еврохолд България ".

“Ако не реализираме задоволително съглашение в рационален период, ще защитим инвестицията си посредством интернационален арбитраж ”, изясни Тодор Данаилов, изпълнителен шеф на ЕИГ. " Еврохолд " и ЕИГ подхващат тези ограничения в отговор на решението на румънския регулатор ASF от 17 март за лишаване на лиценза на Евроинс Румъния. Действията на румънския финансов контрол се отличават с голям брой очевидни нарушавания на редица правила на правото на Европейски Съюз, по-конкретно на рамката “Платежоспособност II ”, въведена от всички страни-членки за обезпечаване на постоянна законодателна рамка и поредни надзорни практики в застрахователния бранш на територията на целия съюз. Както Еврохолд към този момент разгласи, решението на ASF е своеволно, дискриминационно и съставлява противозаконна реквизиция, което е брутално нарушаване на интернационалното право. В резултат на това деяние на румънския регулатор се стигна до процедура по неплатежоспособност на Евроинс Румъния, с което беше нанесен удар върху бизнеса на застрахователната група в Румъния.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР