Еврофондовете за развитие на по-бедните региони са в риск, но

...
Еврофондовете за развитие на по-бедните региони са в риск, но
Коментари Харесай

Кохезионната политика е в риск, но има ли кой да я защити

Еврофондовете за развиване на по-бедните райони са в риск, само че за множеството страни - членки на Европейския съюз, бюджетът за кохезионна политика не е приоритет номер едно. Това излиза наяве от думите на ръководителя на Комитета на районите Карл-Хайнц Ламберц.

" Винаги е проблем да се откри страна отпред на борба, в която районите са най-важните артисти ", разяснява в изявление за EUobserver Ламберц.

Интервюто е взето на 4 май – два дни откакто Европейската комисия показа предлагането си за идната седемогодишна финансова рамка.

Кохезионната политика е една от двете области, в които Брюксел предлага най-големи съкращения. Другата е общата селскостопанска политика. Но до момента в който Франция незабавно възрази, че желаното понижение с 5% на бюджета за земеделската политика е " недопустимо ", плануваното орязване със 7% на кохезионната политика като цяло не получи отговор от страна на политиците в страните членки, написа изданието.

" Нашите съдружници са районите и градовете ", разяснява Ламберц. " Те би трябвало да имат въздействие върху националните си държавни управления и министрите, които идват и дискутират тези неща тук в европейските институции ", добави той. " Не съм сигурен, че ще намерим (много) национални държавни управления, които ще си слагат като първи приоритет битката за кохезионната политика ", счита Ламберц.

По думите му общата селскостопанска и кохезионната политика са доста разнообразни в това отношение. Земеделието има доста алегорична стойност в няколко страни членки, където отрасловите министри пазят фермерите си. " Дори и да има по-малко хора, работещи в (земеделския) бранш, той продължава да бъде доста значим в някои страни ", сподели Ламберц.

Все отново има начинания, целящи да предпазят фондовете за доближаване и за районно развиване от последствията от Брекзит. Алиансът за кохезия да вземем за пример е група, основана от Комитета за районите и Европейската асоциация на градовете и районите.

Австрия приказва с два гласа

Докато австрийското федерално държавно управление упорства за по-малък бюджет, на районно равнище се следи друга реакция. И въпреки районните държавни управления да не могат да вземат участие в договарянията, Ламберц означи, че малко федерални държавни управления могат да оцелеят без поддръжката на районните управляващи.

Той акцентира, че предлагането на еврокомисията е единствено началото на договарянията за бюджета и " за момента нищо не е дефинитивно изгубено ".

Предложеното от еврокомисаря за бюджета Гюнтер Йотингер 7-процентно понижение в по-голяма от това, което Лаберц е очаквал. По думите му това не е най-лошият сюжет, само че въпреки всичко е доста съществено понижение.

Според него е невероятно да се каже какви могат да бъдат точните последствия от орязването на бюджета, тъй като подробните правила за това по какъв начин ще се харчат районните фондове към момента не са оповестени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР