Евродепутатите приеха новото законодателство, което засилва Европейската агенция за гранична

...
Евродепутатите приеха новото законодателство, което засилва Европейската агенция за гранична
Коментари Харесай

Европарламентът засилва Фронтекс

Евродепутатите одобриха новото законодателство, което ускорява Европейската организация за гранична и брегова защита (Фронтекс), гарантирайки по-добра отбрана на външните граници на Европейски Съюз.

Промените във Фронтекс имат за цел да разрешат съществуващите проблеми и да отговорят по-добре на актуалните провокации, свързани със сигурността и миграцията.

От 2021 година ще стартира да работи нов непрекъснат корпус в състав от 5000 души, който последователно ще се усилва, с цел да доближи 10 000 души през 2027 година Корпусът ще включва и запас за бързо реагиране при изключителни обстановки. Той ще подкрепя обособените страни членки при граничните им инспекции и при осъществяването на задания, свързани с връщането на непозволено пребиваващи лица. Борбата против трансграничните закононарушения също влиза в отговорностите му.

Постоянният корпус ще включва гранични и крайбрежни патрули, наети от Фронтекс, както и командирован личен състав от страните членки.

Модернизираната организация ще има опция да оказва поддръжка на страните членки за осъществяването на процедурите по връщане на избрани лица. Тя ще спомага при идентифицирането на нелегално пребиваващите жители от трети страни или ще подкрепя националните органи за издаване на документи за пътешестване. Новите правила ще засилят също съдействието с европейската работа за даване на леговище.

Ще бъде засилено и съдействието със страни отвън Европейски Съюз, като се дава опция за нови съглашения със прилежащи на Европейски Съюз страни. Зачитането на главните права и отбраната на персоналните данни в това съдействие е обезпечено посредством серия от защитни ограничения. Освен това забележителен брой наблюдаващи правозащитници непрекъснато ще правят оценка дали оперативните действия на организацията са в благозвучие с главните човешки права.

Правилата бяха признати с 403 гласа " за ", против 162 гласа " срещу " и 44 " въздържал се ". Текстът в този момент би трябвало да бъде публично утвърден от Европейския съвет, преди да влезе в действие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР