Евродепутатите подкрепиха укрепването на европейската отбранителна промишленост чрез общ закон

...
Евродепутатите подкрепиха укрепването на европейската отбранителна промишленост чрез общ закон
Коментари Харесай

ЕП с ключови решения за отбранителната промишленост на ЕС, зелената енергия и вземането на кредити

Евродепутатите поддържаха укрепването на европейската отбранителна индустрия посредством общ закон за публичните поръчки (EDIRPA) във вторник, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Регламентът, вече контрактуван със Съвета на 27 юни 2023 година, открива кратковременен инструмент за подсилване на европейската отбранителна индустрия посредством общи публични поръчки до 31 декември 2025 година Тя ще помогне на страните членки да задоволят своите най-неотложни и сериозни потребности от защита, които бяха изострени от прехвърлянето на отбранителни артикули към Украйна по непринуден и взаимен метод. Инструментът ще бъде финансиран с бюджет от 300 млн. евро. Съвместните покупки ще би трябвало да включват минимум три страни членки и следва да бъдат отворени за присъединяване на членове на Европейската асоциация за свободна търговия, които са членове на Европейското икономическо пространство (асоциирани държави).

Изпълнителите и подизпълнителите би трябвало да са открити в Европейски Съюз или в асоциирана страна и да не подлежат на надзор от неасоциирана трета страна или индивид. Цената на съставените елементи с генезис от Европейски Съюз или асоциираните страни не може да бъде по-ниска от 65 % от прогнозната стойност на крайния артикул. Финансовото присъединяване на Европейски Съюз за всяко деяние ще бъде лимитирано до 15 % от прогнозната стойност на общия контракт за възлагане на социална поръчка на консорциум. Този таван може да бъде повишен на 20 %, в случай че Украйна или Молдова са получатели на спомагателни количества отбранителни артикули или в случай че минимум 15 % от прогнозната стойност на общия контракт за възлагане на публични поръчки се разпределя на МСП или сдружения със междинна пазарна капитализация, като реализатори или подизпълнители. 

„ Днешният избор бележи исторически миг за защитата на Европейски Съюз, като сътвори първия инструмент на Европейски Съюз за взаимно възлагане на публични поръчки от страните членки. Това ще им помогне да запълнят запасите си, да усилят оперативната съгласуемост сред въоръжените ни сили, да укрепят индустрията ни и да допринесат за непоколебимата ни поддръжка за Украйна. Въпреки това, изправена пред историческа рецесия, EDIRPA може да бъде единствено насочна точка за доста по-амбициозна обща стратегия за защита “, съобщи след гласуването съдокладчикът на комисията по външни работи (AFET) Михаел Галер (ЕНП, Германия).

„ Постигнахме рационален компромис, който ще направи EDIRPA допълнение към различен правилник, значим за бранша на защитата: законът в поддръжка на производството на муниции. Успяхме да защитим целите на Парламента, в това число за планове, които ще поддържат Украйна или Молдова. Най-важното е, че посредством усилване на взаимното възлагане на публични поръчки за военно съоръжение EDIRPA ще помогне за подсилване на отбранителните качества на страните членки “, съобщи съдокладчикът на комисията по индустрия, проучвания и енергетика Зджислав Краснодембски (ЕКР, Полша).

Законодателството беше признато с 530 гласа „ за “, 66 гласа „ срещу “ и 32 гласа „ въздържал се “. Следва да бъде публично утвърдено от Съвета, преди да се трансформира в закон. Агресивната война на Русия против Украйна трагично акцентира нуждата от адаптиране на европейската отбранителна промишлена и софтуерна база (ЕОТИБ) към структурните промени: усилване на военната научноизследователска и развойна активност на Европейски Съюз, модернизиране на военното съоръжение и усилване на съдействието сред страните членки в границите на възлагането на публични поръчки в региона на защитата, с цел да се трансформира Европейски Съюз в важен световен фактор. 

Екологичен потенциал гласоподава във вторник и насърчаване на внедряването на възобновими източници на сила в сходство със Зеления пакт и проекта REPowerEU. Актуализацията на Директивата по отношение на силата от възобновими източници, за която Екологичен потенциал и Съветът към този момент се договориха, усилва каузи на тези източници в крайното ползване на сила в Европейски Съюз до 42,5% до 2030 година Държавите членки следва да се стремят да реализират даже 45%. Законодателството също по този начин ще форсира процедурите за издаване на позволения за нови централи за сила от възобновими източници, като слънчеви панели или вятърни генератори, или за адаптиране на съществуващите такива. Националните органи следва да утвърждават в период от най-много 12 месеца нови съоръжения за сила от възобновими източници, в случай че те са ситуирани в т.нар. предпочитани зони за произвеждане на сила от възобновими източници. За останалите зони продължителността на процедурата не би трябвало да надвишава 24 месеца.

В транспортния бранш внедряването на възобновими източници следва да докара до понижаване на излъчванията на парникови газове с 14,5% до 2030 година посредством потребление на по-голям дял биогорива от ново потомство и по-амбициозна квота за възобновими горива от небиологичен генезис, като да вземем за пример водород. Съгласно новите разпореждания страните членки ще дефинират индикативна цел за реформаторски технологии за възобновими източници на сила от минимум 5% от новите конфигурирани мощности за сила от възобновими източници, както и обвързваща рамка за трансгранични енергийни планове. Евродепутатите също настояха за по-строги критерии за потреблението на биомаса, с цел да се подсигурява, че Европейски Съюз не субсидира неустойчиви практики. Добивът на биомаса следва да се прави по метод, който заобикаля негативни последствия за качеството на почвата и биологичното многообразие.

Докладчикът Маркус Пипер (ЕНП, Германия) заяви: „ В устрема си към по-голяма енергийна самостоятелност и понижаване на CO2 повишихме задачите си за възобновима сила. Тази инструкция е доказателство, че Брюксел може да бъде небюрократичен и прагматичен. Ние определихме възобновимите енергийни източници като по-висш публичен интерес, рационализирайки процеса на утвърждение. Фокусът ни включва вятърна сила, фотоволтаици, водноелектрическа сила, геотермална сила и приливни токове. Биомасата от дървесина ще остане класифицирана като възобновима сила. Съгласно правилото на „ позитивно безмълвие “ вложенията ще се смятат за утвърдени при липса на административна противоположна връзка. Сега незабавно се нуждаем от конструкция на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз и от неотложен преход към водород за по-екологичен преход “.

Законодателството беше признато с 470 гласа „ за “,120 гласа „ срещу “ и 40 гласа „ въздържал се “. Сега то ще би трябвало да бъде публично утвърдено от Съвета, с цел да влезе в действие. Законодателният обзор произтича от пакета „ Подготвени за цел 55 “, с който се приспособява съществуващото законодателство в региона на климата и енергетиката, с цел да се реализира новата цел на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове с минимум 55% до 2030 година (Директива по отношение на силата от възобновими източници III). Предложените цели бяха в допълнение нараснали в границите на пакета REpowerEU, който има за цел да понижи зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива от Русия след съветската експанзия в Украйна. С този закон се вкарват и нови ограничения, ориентирани към редуциране на процедурата за утвърждение на внедряването на възобновими източници на сила.

При приемането на сегашния отчет Парламентът дава отговор на упованията на жителите, изразени в оферти 3, параграфи 1, 3, 3, 4, 4, 5 и 6 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа, за ускорение на екологичния преход на Европейски Съюз, по-специално посредством: увеличение на вложенията в сила от възобновими източници; понижаване на зависимостта от вноса на петрол и газ посредством планове за енергийна успеваемост и разширение на даването на чиста и възобновима енергия; възстановяване на качеството и взаимосвързаността на електрическата инфраструктура, с цел да се даде опция за преход към възобновими енергийни източници; вложение в технологии за произвеждане на сила от възобновими източници, като да вземем за пример дейно произвеждане и потребление на зелен водород; и вложение в изследването на нови екологични източници на сила и способи за предпазване. 

Парламентът организира и окончателното си гласоподаване по отношение на ограниченията за отбрана на потребителите от задължения по кредитни карти, овърдрафт и несъответствуващи заеми. Новата инструкция по отношение на потребителските заеми, която вече беше контрактувана сред договарящите от Парламента и Съвета през декември 2022 година, има за цел кредитните пазари да действат безпрепятствено, като в същото време се подсигурява високо ниво на отбрана на потребителите. Законодателството, което ще обгръща контракти за заем в размер до 100,000 евро, беше признато с 608 гласа „ за„, 8 „ против„ и 15 „ въздържал се “.

Държавите членки ще изискват от кредитора, преди да подписа контракт за заем, да направи задълбочена оценка на кредитоспособността на потребителя в полза на потребителя и да предотврати практиките на безконтролно кредитиране и свръхзадлъжнялостта. При оценката следва да се ревизира способността на потребителя да извърши отговорностите си. Евродепутатите осигуриха мярка, която пази претърпелите рак лица, кандидатстващи за заем, за който се изисква застраховка, при която те имат „ правото да бъдат забравени “ след подобаващ интервал от време, тъй че предходното им заболяване да не се отрази на застрахователните проценти.

Небанковите кредитори и кредитните медиатори (с изключение на микропредприятията и МСП) ще подлежат на развой на приемане, както и на регистрация и контрол от страна на националните самостоятелни органи. Кредитната реклама постоянно би трябвало да съдържа ясно и видно предизвестие, че заемането на пари коства пари. Евродепутатите съумяха също по този начин да включат ограничения, като да вземем за пример таван на таксите, с цел да се предотвратят злоупотреби и да се подсигурява, че потребителите не могат да бъдат таксувани с несъразмерни лихвени проценти, годишни лихви или такси по заеми или общите разноски по заемите. 

Тъй като овърдрафтът и превишаването на заемите стават все по-често срещани и скъпи форми на кредитиране, тези финансови артикули ще бъдат контролирани, с цел да се увеличи отбраната на потребителите и да се избегне свръхзадлъжнялост. Държавите членки ще би трябвало да подсигуряват, че потребителите имат право да се откажат от контракта за заем без причина в период от 14 дни. Потребителите ще имат право на предварително погасяване и да понижат общите разноски по заема си. Преддоговорната информация следва ясно да показва по какъв начин би трябвало да бъде изчислена тази отплата.

Катержина Конечна (Левите, Чехия), докладчик съобщи: „ Новата инструкция за потребителските заеми обезпечава забележителна отбрана на хората, които вземат заеми. Считаме за наш максимален триумф, че оживелите от рак ще имат „ правото да бъдеш пропуснат “ като част от новите правила. Тези, които се възвръщат от рак и аплайват за заем, за който се изисква застраховка, няма да бъдат дискриминирани в техните застрахователни условия. Също по този начин направихме нужното рекламодателите ясно да предизвестяват потребителите, че заемането на пари коства пари и че най-вредните форми на реклама следва да бъдат неразрешени “.

Директивата влиза в действие на двадесетия ден след публикуването в Официален вестник на Европейски Съюз. След това страните членки ще разполагат с 2 години, с цел да одобряват нужните закони и административни разпореждания, и 3 години, с цел да я приложат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР