Евродепутатите подкрепиха кандидатурата на Кристин Лагард за следващ президент на

...
Евродепутатите подкрепиха кандидатурата на Кристин Лагард за следващ президент на
Коментари Харесай

Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за президент на ЕЦБ

Евродепутатите поддържаха кандидатурата на Кристин Лагард за идващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Те гласоподаваха с 394 гласа "за " против 206 "против " и 49 въздържали се.

Гласуването беше състоя скрито, а Лагард не взе участие в разискването на нейната кандидатура в Екологичен потенциал. По-рано този месец тя бе изслушана от съответните парламентарни комисии, които също дадоха своето утвърждение.

Следващият месец държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз би трябвало да одобряват формалното дефинитивно решение за нейното предопределение с мандат от осем години от 1 ноември.

На 17 юли Кристин Лагард подаде оставка от поста шеф на Международния валутен фонд, тъй като бе номинирана на 2 юли за поста началник на ЕЦБ.

Кристин Лагард обича да е първа. Тя е първата дама - ръководител на огромна интернационална правна компания - "Бейкър енд Макензи " от 1999-а до 2004-а. Като министър на стопанската система, финансите и индустрията на Франция от 2007-а до 2011-а Лагард е първият финансов министър на страна от Г-7 (бел. ред. - по това време към момента Г-8). На 16 ноември 2009-а авторитетното финансово издание "Файненшъл таймс " я отличава като най-хубавия финансов министър на еврозоната. Когато на 28 юни 2011-а е определена да наследи Доминик Строс-Кан като ръководещ шеф на Международния валутен фонд, тя става първата представителка на нежния пол на тази позиция. През 2014-а списание "Форбс " я подрежда на пето място измежду най-влиятелните дами в света, а през 2018-а я класира трета.

Ако бъде определена за ръководител на Европейската централна банка, каквато договореност реализираха водачите на страните членки на Европейския съюз след дълги пазарлъци, Лагард ще е първата дама в историята на институцията от Франкфурт, освен това - без да е банкер от кариерата. А юридическото й обучение, тъкмо като на шефа на Федералния запас Джеръм Пауъл, значи, че двете най-големи и авторитетни централни банки в света ще бъдат ръководени от някогашни адвокати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР