Евродепутатите обсъдиха вчера политическата криза в Испания. Прозвучаха различни оценки

...
Евродепутатите обсъдиха вчера политическата криза в Испания. Прозвучаха различни оценки
Коментари Харесай

Руска медия: Брюксел може да подкрепи Каталуния, но и да заплаши сепаратистите

Евродепутатите разискаха през вчерашния ден политическата рецесия в Испания. Прозвучаха разнообразни оценки за дейностите на испанските управляващи, само че всички оратори бяха солидарни по два въпроса: никой от тях не поддържа самостоятелна Каталуния и всеки счете за належащо да прикани за разговор сред Мадрид и Барселона, написа "Комерсант ".

Местното държавно управление на Каталуния заяви по-рано, че 844 души са ранени при конфликти с полицията, която се намеси, с цел да не допусне неразрешения от закона референдум за самостоятелност от Испания в неделя. 90 % от подадените гласове са за самостоятелност, обявиха каталунските управляващи. Сепаратистките управляващи се готвят да разгласят самостоятелност и каталунският парламент може да гласоподава по въпроса още в понеделник. Тъй че остава все по-малко време за договаряния, за каквито молиха евродепутатите, прибавя "Комерсант ".

Барселона форсира събитията, тъй като мнозина изричат подозрения във връзка юридическата мощ на референдума, разяснява политологът Сергей Уткин пред "Московский комсомолец ". Ако управляващите на Каталуния имаха предпочитание да протакат нещата, можеха да стартират договаряния за избор на по-стабилна основа, при все това Мадрид нямаше да склони. Сега обаче се мъчат да укрепят позициите на сепаратистите, с цел да може оспорваният референдум да стане стабилен политически фактор.

При оповестяване на самостоятелност естествено ще се задълбочи рецесията сред Мадрид и Барселона. В краткосрочна вероятност надали ще забележим съществени интернационалните последствия - никоя друга страна не се кани да изпревари събитията и да признае самостоятелна Каталуния. Друг въпрос е, че от Мадрид може да чакаме извънредно остра реакция, даже арест на сепаратисткия водач - Карлос Пучдемон и опити за силово управление на обстановката. Това е тактика, носеща опасности и за самите испански управляващи. Защото сходни дейности ще накарат и хора, които може да не са били за разединение на Каталуния, да минат в лагера на съперниците на Мадрид, споделя аналитикът. Според него нито Европейски Съюз, нито обособени членки на общността ще застанат на страната на каталунците: "Много страни имат лични проблеми в връзките сред центъра и районите, надлежно и интерес да се заобикалят рискови прецеденти. Освен това самата Испания е пълноправна членка на Европейски Съюз и взе участие в създаването на общите решения ". Брюксел въпреки всичко може да поддържа каталунците, що се отнася до човешките права, само че и да заплаши сепаратистите, че ще си имат проблеми с целия Европейски Съюз, който няма подготвеност автоматизирано да одобри отделилия се район, добавя съветският специалист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР