Евродепутатите искат оценка на ценностите на ЕС във всяка държава

...
Евродепутатите искат оценка на ценностите на ЕС във всяка държава
Коментари Харесай

В ЕП обмислят нов мониторингов доклад за всички страни в ЕС

Евродепутатите желаят оценка на полезностите на Европейски Съюз във всяка страна членка на съюза . Сегашната рамка за разговор не е задоволителна за попречване или премахване на заканите към правовата страна .

Това се споделя в незаконодателна резолюция на Европарламента, призната ден след публикуването от Европейска комисия на мониторинговия отчет за България по механизма за съдействие и инспекция.

 Европейска комисия продължава отчасти наблюдението на България Обновена
Европейска комисия продължава отчасти наблюдението на България

Временно прекъснати са 3 ограничения, само че медийната среда се утежнява, регистрират от Европейска комисия

Парламентът предизвестява, че провокациите пред върховенството на закона и демокрацията в Европейски Съюз съставляват риск за свободата, сигурността и правораздаването , както и легитимността на външната активност на Европейски Съюз. Това се отнася най-много за политиките за присъединение и съседство.

Евродепутатите приканват Съвета на Европейски Съюз " да поеме по подобаващ метод " ролята си в процедурите по отношение на член 7, които към този момент са в ход.

Припомняме, процедурата по член 7 цели да отбрани европейските полезности и е въведена с Договора от Амстердам от 1997 година Предвидени са два механизма. Първият е предпазен и се ползва, когато съществува явен риск от нарушение на европейските полезности , а вторият е обвързван с налагането на наказания, когато към този момент е зародило нарушаване. Евентуалните наказания не са ясно дефинирани в европейските контракти, само че могат да включват отнемането от страната нарушителка на правото да гласоподава в Съвета и Европейския съвет.

Според евродепутатите в този момент е извънредно нужен механизъм за отбрана на демокрацията и главните права . Мнението им бе изразено в незаконодателната резолюция.

 Туск предизвести за
Туск предизвести за " сериозна заплаха " от излизане на Полша от Европейски Съюз

Това предизвести ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск

Според документа, оповестен на страницата на Екологичен потенциал, евродепутатите съжаляват, че Европейската комисия още не е предложила законодателно предложение за въвеждането на механизъм за отбрана на демокрацията . Подобна процедура е премисляна още през през октомври 2016 година

След този интервал европарламентът за пръв път прикани Съвета да задейства член 7 от Договора за Европейски Съюз против Унгария и да дефинира съществуването на очевиден риск от съществено нарушаване от страна на Унгария на основополагащите полезности на Европейски Съюз. Еврокомисията пое самодейността във връзка с Полша и също по този начин изиска откриването на процедура по член 7.

 Наказателната процедура на Брюксел против Унгария задълбочавала раздялите в Европейски Съюз
Наказателната процедура на Брюксел против Унгария задълбочавала раздялите в Европейски Съюз

Разделенията сред по-новите и по-старите страни членки

Евродепутатите приканват Съвета " д а поеме по подобаващ метод " институционалната си роля в тези процедури , да осведоми неотложно и изцяло Парламента на всички стадии , и да предложения Екологичен потенциал, който да показа стимулираното си предложение за Унгария към Съвета.

В Европарламента са упоменати опасения за демокрацията и върховенството на закона в Малта, Словакия и Румъния . Споменати са и огромния брой процедури за нарушаване против няколко страни членки в региона на правораздаването, главните права и поданството, без да се загатва България поименно.

 Европейска комисия обезпокоена, че Румъния може да се трансформира в евентуално домино след Полша и Унгария
Европейска комисия обезпокоена, че Румъния може да се трансформира в евентуално домино след Полша и Унгария

Ние видяхме значителен прогрес в предишното

Евродепутатите акцентират, че уредбата за правовата страна, избрана от Комисията през 2014 година, която е била употребена единствено с Полша , се е оказала незадоволителна за попречване или премахване на заканите.

 Европейска комисия удостовери, че съди Полша за правосъдна промяна
Европейска комисия удостовери, че съди Полша за правосъдна промяна

Европейската институция реши да предяви иск против Полша

Предложеният от Екологичен потенциал механизъм ще употребява годишна оценка на спазването на полезностите от всички страни членки, залегнали в член 2 от Договора за Европейски Съюз , в това число рекомендации за обособените страни, както това се прави за икономическите политики, което ще бъде последвано от междупарламентарен спор.

Припомняме, член 2 от Договора за Европейски Съюз гласи: " Съюзът си слага следните цели: - да предизвиква уравновесения и резистентен стопански и обществен напредък и да реализира висока степен на претовареност, както и уравновесено и стабилно развиване, по-специално посредством основаването на пространство без вътрешни граници, с укрепването на обществено ".

Този нов инструмент, според резолюцията, може да бъде обвързван с проектозаконодателството, препоръчано от Комисията, за отбрана на бюджета на Европейски Съюз при неспазване върховенството на закона .

Според евродепутата Емил Радев този Механизъм ще размени Механизма за съдействие и инспекция за България и Румъни я и ще подсигурява, че всички страни в Европейския съюз са оценени еднообразно, а не по политически или други пристрастия. " Време е Европейската комисия да прояви храброст и да излезе със законодателно предложение ", сподели Радев.

Текстът на незаконодателната резолюция бе признат с повдигане на ръка . С нея завършва дебатът от пленарната зала от 23 октомври с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и Австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР