Евродепутати от мониторинговата група за демокрация ще разследват полицейското насилие

...
Евродепутати от мониторинговата група за демокрация ще разследват полицейското насилие
Коментари Харесай

Евродепутати разследват полицейското насилие срещу протестиращи миналата година

Евродепутати от мониторинговата група за народна власт ще проверяват полицейското принуждение против протестиращи в София предходната година. Това оповестиха от пресофиса на евродепутата Елена Йончева. Йончева е представител на България в мониторинговата група и член на Комисията за цивилен свободи и правораздаване на Екологичен потенциал. 

Депутатите ще дойдат в България в края на септември.

Йончева заяви, че са планувани срещи с прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, по време на които ще се изиска информация за неприемливото държание на чиновниците на реда през юли 2020 година

В изказване Йончева дефинира фрагментите като „ потресаващи “ и осъжда дейностите на ръководеното по това време от ГЕРБ ведомство, че „ безнаказано е насърчило сходно държание “.

В известието се приканва директните участници да бъдат осъдени. И да бъде поета политическа отговорност.

Йончева напомня, че още през октомври 2020 г, в резолюция за насилието, Европейският парламент е отбелязал и безпокойствие от протичащото се в България.

Евродепутатът на социалистите Петър Витанов сподели, че поради насилието над протестиращи, въпросът  за нарушение на човешките права ще бъде подложен пред Комисията по цивилен свободи на Екологичен потенциал.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР