Евродепутати от Испания, Италия, Румъния, Франция и Хърватия се присъединяват

...
Евродепутати от Испания, Италия, Румъния, Франция и Хърватия се присъединяват
Коментари Харесай

Евродепутати от 5 държави против розовото масло да се смята за химична смес

Евродепутати от Испания, Италия, Румъния, Франция и Хърватия се причисляват към българските си сътрудници и настояват в Регламента за подредба, етикетиране и пакетиране на химикали (CLP) да бъдат изтрити текстовете, които дефинират етеричните масла като химична примес.

Това стана ясно от думите на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в Казанлък на интернационален конгрес, проведен от Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) и Международната парфюмерийна асоциация (IFRA).

В началото на май месец всички български депутати от Екологичен потенциал поддържаха промените в регламента CLP. Те идват в отговор на предлагането на Европейска комисия етеричните масла да бъдат класифицирани като евентуално рискови поради съдържащи се в тях детайли, които в избрани условия могат да са неподходящи за здравето.

Внесените промени целят заличаване на проблематичните проекторазпоредби в Регламента. Те резервират настоящия регулаторен режим и обезпечават отбрана на българските производители, преработватели и търговци на етерични и розово масла, в това число масло от българска роза. Вследствие на импортираните оферти депутати от разнообразни страни са възприели българския метод и са предложили идентични промени от свое име, с което се образува причина за болшинство в поддръжка на етеричните масла.

Общата позиция е, че етеричните масла не би трябвало да бъдат класифицирани и третирани като примес от химични детайли, а като обособена натурална единица с изменчив състав и централизация, подчинен от разнообразни естествени фактори - да вземем за пример от метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на преваляванията и други

Предстои в интервала май-юли главният докладчик по Регламента CLP Мария Спираки да организира договаряния сред политическите групи в Европейския парламент. През септември ще се състои гласоподаване в Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните (ENVI) на Екологичен потенциал, а през октомври се планува Регламентът да бъде гласуван в пленарна сесия в Страсбург. Тогава стартират и договарянията сред Европейския парламент и Съвета под шапката на Испанското председателство.

В края на годината Европейска комисия би трябвало да разгласява и своите оферти за промени в другия правилник с отношение към етеричните масла - Регламента по отношение на регистрацията, оценката, разрешаването и ограничението на химикали (REACH).
 Розовото масло в правилник на Европейски Съюз, двама министри го бранят
Розовото масло в правилник на Европейски Съюз, двама министри го бранят

Ще търсим поддръжката на други страни, сподели Атанас Пеканов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР