Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и народният представител от Парламентарната

...
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и народният представител от Парламентарната
Коментари Харесай

Емил Радев и Таня Петрова участваха в дискусия за иновативната учебна среда

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и националният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Таня Петрова участваха в полемика за новаторската образователна среда. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

Двамата участваха на събитието, в границите на което 32-ма учители от Варна и района получиха публично документи за своето образование по програмата Гугъл Certified Educator. Възможностите, които предлага трансформацията на образователната среда и образователния развой посредством новите технологии, бяха показани в 7 СУ „ Найден Геров “ във Варна, където все още има най-вече Гугъл сертифицираните учители - 16.

„ Необходимо е да настроим просветителната система да преподава посредством и за технологиите”, разяснява депутатът и дълготраен учебен шеф Таня Петрова и предложи да сътвори европейски Облак на технологиите за междинното обучение. Варненският евродепутат поддържа концепцията и поздрави участниците в полемиката за постигнатите резултати.

„ Концепцията за Училища в облака се развива и се веселя, че с помощта на сполучливи образци като Вашия постигнатото у нас надминава междинното равнище в Европа”, обърна се Радев към присъстващите преподаватели. „ Европейската комисия в лицето на българския еврокомисар Мария Габриел предложи стратегия „ Дигитална Европа”. Активно работих да прокараме този законодателен акт в Европейския парламент и той към този момент е реалност. Програмата ще разполага с бюджет от 9,5 милиарда евро, от които 2,5 милиарда евро ще се употребяват за развиване на цифрови умения. Средства са планувани и за изкуствен интелект, както и за супер компютър, като има концепция той да бъде точно в България”, показа Радев.

След като се реализира премахването на апостила и легализирания превод за документи за гражданско положение, евродепутатът изрази упоритостта си приложното поле на новия правилник да обхване и удостоверенията за подготовка и дипломите в Европейски Съюз.

„ Полагат се старания младежите да бъдат готови за новите провокации. Още в трети клас беше въведен предмет „ Компютърно моделиране”, а на учениците от Х до ХII клас беше дадена опция да учат специалността „ прибавен програмист”. Предстои стартът на национална стратегия „ IT бизнесът преподава”, която ще разреши на експерти от IT компании да образоват възпитаници по избрани модули от образователния материал по информатика

. Подготвя се и планът „ Образование на утрешния ден” по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован растеж” за цифровизация на междинното обучение, в който са планувани средства за основаване на отворен облак с образователно съдържание”, регистрира Таня Петрова и увери, че актуалният кабинет е първият, който прави толкоз вложения за развиване на дигитализацията в образованието. „ Процесът на цифровизация на висшето обучение минава през вложения в съоръжение на лаборатории, в млади учени и преподаватели и насочване на повече стратегии за проучване на изкуствен интелект. В момента 4 университета в страната образоват студенти в такава специалност”, означи националният представител, като посочи, че измененията в Закона за висшето обучение, които ще влязат в действие до края на годината, ще дадат опция да се приготвят национални стратегии за развиване на университетите в тази посока.

В наличието на ръководителя на комисията по обучение към Общинския съвет Славчо Славов, на представители на община Варна и специалисти от просветителната сфера, бяха разисквани опциите за заплитане на новите технологии в административната и образователната активност.

Опитът на Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон” за образование в Облака беше споделен персонално от шефа на учебното заведение Павлин Петков. Ученици описаха за опциите, които им оферират новите технологии, с цел да имат по-бърз и елементарен достъп до уроци или задания за домашна работа. На един клик разстояние в платформата са документи, свързани с административната работа, разяснява шефът на 7 СУ „ Найден Геров “ Мария Несторова. Тя посочи, че това е било и огромно облекчение за всички учители по време на ремонта на учебното заведение, наложил образователният развой краткотрайно да се организира в други здания.

Мария Несторова благодари на експертите от Центъра за креативно образование, които са подкрепили цялостния развой на промяна в учебното заведение. Те от своя страна поканиха всички на практическата конференция „ Училище в облака”, която провеждат на 11 и 12 юни в Пловдив.

Гугъл сертифицираните учители у нас към този момент са над 270, като опциите на Облака към този момент се употребяват в 23 учебни заведения във Варна и района, стана ясно по време на събитието
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР