Евродепутатът от ДПС/„Обнови Европа” Илхан КючюкИлхан Кючюк е роден на

...
Евродепутатът от ДПС/„Обнови Европа” Илхан КючюкИлхан Кючюк е роден на
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Страните от Западните Балкани трябва да са стратегически приоритет за ЕС

Евродепутатът от ДПС/„ Обнови Европа” Илхан Кючюк  Илхан Кючюк Илхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 година в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 година е, който е непрекъснат докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония, организира виртуална конференция на тематика: „ Западните Балкани оттатък 2020: Действия и решения по време на пандемия”, оповестиха от пресцентърана евродепутата.

„ Темата на днешната конференция е настояща, тъй като 2020 година беше основна за Европейски Съюз макар рецесията, подбудена от COVID-19. В обстановка на световна необщителност Европейска комисия инициира диалози и поддържа района на Западни Балкани с финансова помощ от 3.3 милиарда евро. Това значи, че районът не е загърбен, че Европейски Съюз слага на напред във времето неговата интеграция. Голямата концепция на Европейски Съюз се съдържа в думата ”трансформация”, която се основава на цифровата и зелена стопанска система.”, съобщи евродепутатът при разкриване на конференцията.

Във встъпителните си думи Кючюк подчертава върху това, че страните от Западните Балкани би трябвало да са стратегически приоритет за Европейски Съюз и очерта няколко идни значими момента за района: „ Първият е Берлинският развой, който ще се организира на 10 ноември, където България и Северна Македония ще заседават дружно и ще излязат с съответни оферти. А вторият, заседаниeто на Съвета по общи въпроси където се чакат основни решения, които да приготвят пътя към първата междуправителствена конференция. На нея ще бъде дадена зелена светлина за започване на преговорен развой с Република Северна Македония и Албания.”

Според еврокомисарят по съседство и разширение Оливер Вархеи, Западните Балкани са приоритет за тази Европейска комисия от началото на нейния мандат. „ Бъдещето на района е в Европейския съюз - това е както в техен интерес, по този начин и в наш. В тази връзка пакетът за разширение за 2020 година, който приехме дружно с Икономическия и капиталов проект, дават обстоен обзор на положението на главните промени. Той дава тези насоки за предпочитани промени, които остават в основата на процеса на присъединение към Европейски Съюз. “

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ също взе присъединяване в събитието като съобщи, че задачата на политиката за разширение на Европейски Съюз е да сплоти европейските страни в общ политически и стопански план. „ Това е геостратегическа инвестиция към постоянна, мощна и обединена Европа, учредена на общи полезности и предлагаща демократично ръководство и ценене на главните права.” Той напомни, че по време на двете демократични държавни управления, в които Движение за права и свободи е имало основна роля като съдружен сътрудник, България е изпълнила стратегическите цели – участие в НАТО и Европейски Съюз. Карадайъ посочи още, че евроатлантическият път на България се е разкрил след мирния преход от тоталитаризъм към народна власт, с помощта на неповторимия български етнически модел, чийто проектант е доктор Ахмед Доган.



Участие в проведената от българския евродепутат полемика взеха още Буяр Османи, министър на външните работи на Република Северна Македония, Сокол Деджа, заместник-министър за Европа и на външните работи на Република Албания, евродепутати, специалисти, представители на дипломатическия корпус и медиите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР