Еврочиновниците прокарват храни, които европейските граждани, включително българите, нямат никакво

...
Еврочиновниците прокарват храни, които европейските граждани, включително българите, нямат никакво
Коментари Харесай

Червеите за закуска отварят вратичката и за клонингите

Еврочиновниците прокарват храни, които европейските жители, в това число българите, нямат никакво предпочитание да одобряват, макар че има оповестени доказателства за хранителни алергии, подбудени от инсекти

Последните дни е изключително настояща тематиката за включването на насекомите в нашата софра - еврочиновниците утвърдиха домашните щурци и ларвите на дребния мрачник. Българинът си има своите обичайни визии за нещата, които го заземяват и към този момент го избавят от следващите европейски случки, зареждайки го със здравословен песимизъм. Това, което е значимо да се знае, е че концепцията за различните блюда не е от в този момент, върху нея в Брюксел се работи от дълго време и съществено. И буболечките не са единственият деликатес, който ни чака, оповестява.

Темата за „ новите храни “, както е формалното название на тези артикули, почва да се дискутира интензивно в европейските институции при започване на 90-те години. През 1997 година се приема първия правилник, който урежда материята. Тук се включват храни и хранителни съставки, съдържащи или състоящи се от генетично модифицирани организми; храни и хранителни съставки с промени в молекулната структура; храни и съставки, изолирани от микроорганизми, гъби или водорасли и други

Регламентът бързо остарява, защото незабавно се намират предприемчиви персони, които считат, че приложното поле на документа е прекомерно тясно и страните членки имат прекалено много права за надзор по него. Една от главните полемики е обвързвана с включването на клонирани животни и основаното от тях по натурален път потомство в групата на новите храни.

В Щатите да вземем за пример Агенцията по храните и медикаментите позволява през 2008 година потреблението на месо и млечни артикули от избрана група клонирани животни. По същото време почва и натиска върху Европа. Така се стига до регламента от 2015 година, който е много по-подробен и по-наситен със смущаващи елементи. Тук в границите на новите храни попадат насекомите; храните, формирани от особено основани наноматериали и ред други съмнителни вкусотии. Сред новите храни попадат и тези, получени от клонирани животни, като за тях се прави уточнението, че те попадат в тази група досега, в който за тях бъде направено особено законодателство. Тоест този стадий от войната за клонингите приключва в патова обстановка - малката врата е отворена, само че занапред следва всеобщото им потребление.

Докато според регламента от 1997 година в процеса на одобрение на нова храна страните от Европейски Съюз могат да вършат бележки и възражения, които да затруднят или дори да блокират приемането на храната, то тези права са им отнети през 2015 година Сега цялата процедура попада под изключителния надзор на Европейската комисия - един орган, съсредоточаващ от ден на ден власт, за който европейските жители не са дали своят вот. По принцип е належащо и мнение от Европейският орган за сигурност на храните, само че по новия правилник Комисията има опция да не се допита до този орган и да работи независимо.

От 2018 година новите храни се включват в лист, който любознателните могат да намерят на страницата на Комисията. Ако се заровим с листата, ще открием много забавни неща. Например ще забележим, че още през февруари 2022 година имаме утвърждение на щуреца като храна, въпреки и не в сегашната му форма на обезмаслен прахуляк. По същото време имаме утвърждение за консумация на жълтия брашнен червей - замразен, сушен и прахообразен. През ноември 2021 година са утвърдени прелетните скакалци, а през юни 2021 година се оказва, че жълтият брашнен червей към този момент е влезнал в евроменюто, само че под по-различна форма на произвеждане.

Списъкът изобилства с образци в този дух. Утешителното е, че производителят е длъжен да уточни съществуването на новите храни на етикетите си, т.е. в случай че деликатно четем написаното върху продуктите, можем да избегнем нежеланата екзотика. Друг е въпросът, че когато тези храни са вкарани един път в всеобща приложимост, елементи от тях ще може да се вкарат във всеки обработен хранителен артикул и в един миг просто нямаме да имаме избор да ядем нещо, в което те не участват. Тогава и условието за експлицитното им обозначение ще отпадне. Нови храни, изграждащи новото обикновено.

Когато преглеждаме регламентите за осъществяване, с които се утвърждават новите храни, се разкриват още забавни елементи. Например храната се утвърждава не по принцип, а се приема съответно предложение на избран заявител, подкрепено с неговите научни данни за употребяваните технологии и сигурността на продукта. За интервал от пет години утвърденият производител има съвсем монополно състояние, данните му са предпазени като интелектуална благосъстоятелност. Друг производител може да предлага на европейския пазар същата нова храна единствено в случай че независимо е направил аналогични проучвания.

Така да вземем за пример утвърденият при започване на тази година отчасти обезмаслен прахуляк от щурец, който стана мотив за безчет хумористични мемета и колажи, е получил позволение на името на виетнамската компания Cricket One. Фирмата е дребна, с извънредно непретенциозен интернет уебсайт, съгласно данните в Linkedin има не повече от няколко десетки чиновници. Като шеф е показана усмихната госпожица. Това е в внезапен контрастност с другата съвременна храна - ларвите на мрачника. Там заявителят е холандското отделение на Ynsect, доста сериозна компания, която е водач в бизнеса с инсекти. Това поражда въпроса дали виетнамците не са подставени лица, както и за какво азиатска компания получава монополни права на европейския пазар.

И един заключителен щрих по отношение на документите за утвърждение на насекомите - както при щурците, по този начин и при ларвите на мрачника в уводната част на съответните регламенти е посочено, че има оповестени доказателства за хранителни алергии, подбудени от инсекти. Тези доказателства обаче очевидно не тормозят контролните органи към Комисията и вместо да забранят използването на тези храни или да създадат задълбочени дългогодишни проучвания, те просто поставят условие в етикетите на продуктите да е посочена опцията за алергична реакция. Всичко това звучи необичайно познато. Напомня за едни ваксини, които се утвърдиха за невиждано къси периоди и без никакво изследване на средносрочни и дълготрайни странични резултати. Като опитни зайчета послужиха потребителите. Тук очевидно философията е сходна.

Цялото това натрапване на нашата софра на едни непривични и съмнителни храни с недоказана сигурност има и друга страна. Не излиза наяве за какво в действителност това се прави, в случай че има рецесия в задоволяването на популацията със общоприета храна, то този проблем е редно да се повдигне пред обществото и да се направи полемика за вероятните решения. Еврочиновниците прокарват храни, които голямото болшинство от европейските жители и в частност българите нямат никакво предпочитание да одобряват. С това се задейства и прословутия прозорец на Овертон, с който чувствителността на хората към неправилното и аморалното последователно се притъпява. И в случай че през днешния ден ни поставят в чинията бръмбари и вкусни гозби от наноматериали, то въпросът е какво ни чака на следващия ден. За тези, които са гледали кино лентата „ Облакът Атлас „ или са чели едноименната книга отговорът е явен. Там основават посредством клониране хора, които се употребяват като роби-черноработници. След като изчерпят своята полза, клонингите биват убивани безусловно като скотове и след това ги разфасоват, с цел да утилизират потребните субстанции в плътта им. След това от тази плът вършат хранителна субстанция, с която хранят останалите човекороби. Мечтаният затворен цикъл на произвеждане.

Така че почнем ли да закусваме с червеи, безусловно някой път ще получим човешко месо за вечеря. Като става дума за хранителни нововъведения обаче, не може да не се сетим за прословутата фраза на Мария-Анотанета - „ Като няма самун, яжте пасти “. Неотменим закон е, че дейностите срещат своето противопоставяне. Мария-Антоанета свършва на гилотината, а разярените френски тълпи изяждат някои от френските админи като израз на революционната си гняв. Така че служителите в Брюксел е добре да четат историята - тя от време на време се повтаря като фарс, от време на време като покруса.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР