EVN става част от проекта за възстановяване на най-големия раннохристиянски

...
EVN става част от проекта за възстановяване на най-големия раннохристиянски
Коментари Харесай

EVN става част от проекта за възстановяване на най-големия раннохристиянски храм в България – Епископската базилика в Пловдив


EVN става част от плана за възобновяване на най-големия раннохристиянски храм открит в България до момента - Епископската базилика в Пловдив. Това разгласи на 26.09.2018 година ръководителят на Съвета на шефовете на EVN България Робърт Дик по време на алегорична първа копка за създаване на новаторска детска площадка към музейния комплекс, който се чака да отвори порти през втората половина на 2019 година Освен средствата от 120 000 лева за създаване на детската площадка, EVN ще конфигурира на паркоместата към комплекса и първата си зарядна станция за електроавтомобили в България.

Участници в събитието бяха още кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев, посланикът на Съединени американски щати Н.Пр. Ерик Рубин и ръководителят на Борда на шефовете на Фондация „ Америка за България “ Крис Матлън.

„ Със своите над 1000 сътрудници, работещи в Пловдив, и над 400 млн. лева вложения в региона EVN e водещ шеф и вложител. Както подобен за нас е извънредно скъпо да можем да дадем своя принос освен към развиването на бизнес средата и енергийната инфраструктура, само че и към културата и развиването на Пловдив. Радваме се, че този план на община Пловдив и Фондация „ Америка за България “ ще има резултат освен за събитията по време на семейството на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 година, само че и за години напред “ съобщи господин Дик.

Епископската базилика на античен Филипопол е най-големият раннохристиянски храм, открит в България и е значима част от националното и международно историческо благосъстояние. Значимостта му беше припозната от ЮНЕСКО с включването му през тази година в индикативния лист на за значими международни културни обекти на интернационалната организация. Община Пловдив и Фондация „ Америка за България “ са съществени вложители в реставрацията на раннохристиянският храм като всяка страна способства с над 8 млн. лв. за плана.

По време на събитието беше разгласен и стартът на сдружението „ Приятели на Базиликата “ с акцията „ Подари си птица “. В рамките на акцията всяка организация може да избере и припознае всред 100 мозайки на птици, открити при реставрацията на базиликата, като подари 5 000 лв.. Със събраните средства „ Приятелите на Базиликата “ ще подкрепят активността на музейния комплекс на Базиликата, който ще отвори порти през есента на 2019 – годината, през която Пловдив ще е Европейска столица на културата.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР