EVN България подкрепя реформата на енергийния пазар, но настоява за

...
EVN България подкрепя реформата на енергийния пазар, но настоява за
Коментари Харесай

Илина Стефанова, EVN: Пазарните правила трябва да отчитат и хипотезите на пазара, за да не се повтори случаят с Фючър енерджи


EVN България поддържа промяната на енергийния пазар, само че упорства за разписване на ясни правила освен във връзка с измененията в Закона за енергетиката, само че и в останалите нормативни документи. Това разяснява пред публицисти Илина Стефанова, ръководителят на отдел „ Енергийна политика и околно среда “.

Тя напомни, че преходът към нов пазарен модел е в осъществяване на рекомендациите на Световната банка и планува използване на Регламента на Европейски Съюз във връзка с интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила (REMIT).

„ Всички доста се вълнуваме по какъв начин тъкмо ще бъдат уредени в закона софтуерните разход и по какъв начин ще бъде обезщетена разликата сред действителната и прогнозната цена “, сподели тя. По думите й смяната в пазарния модел, с изключение на в Закона за енергетиката би трябвало да откри отражение и в редица подзаконови нормативни актове. „ Знаете, че дявола е в детайлите “, сподели тя, като показа упованието за изясненост в частност посредством Наредбата за цените.

„ Пазарните правила би трябвало да плануват и вероятните хипотези на пазара, а не да ги догонват, тъй че банкрута на един търговец да не се отразява на цялата пазарна система “ сподели Илина Стефанова, като напомни разтърсванията, които провокира за пазара, за сдруженията, а в частност и за EVN отстраняването от пазара на търговеца „ Фючър енерджи “. Клиентите на територията, обслужвана от EVN е 2500. Още повече, че съществува опция след края на април, когато обстановката може да се повтори при малко по-нова, само че със същите последици обстановка.
По думите на

Тук е и ролята на ДПИ (доставчик последна инстанция) за гарантиране на сигурност на доставките. Тук става въпрос и за т.нар пазарна просвета, т.е. клиентите да се научат да наблюдават и избират търговците си посредством осведомен избор, изясни Илина Стефанова.
Тя изрази очакване на по-прозрачни правила и на борсата, както и задоволително предложение на артикули на другите платформи. Нараства и нуждата от учредяването на Клирингова къща, изключително с изваждането на повече участници на пазара, с цел да се избегне бюрокрацията и се реализиран по-ясни правила. Мониторингът на пазара е напълно в ръцете на КЕВР, сподели Стефанова.

По отношение на провокациите пред цялостната либерализация е от голяма важност и отбраната на уязвимите консуматори и би трябвало да се избере съответен механизъм за тази цел. Социалната цена не е алтернатива и е потвърдено неефективна мярка. Подкрепата би трябвало да се реализира посредством обществената политика, посредством стимулиране на енергийната успеваемост, посредством други пазарни механизми, а не през цената на електрическата енергия, безапелационна бе Стефанова.

EVN ще разчита и на нов модел на ценообразуване на краен доставчик. От сдружението считат, че крайните доставчици би трябвало да са с приети оперативни разноски, като е належащо да се вземат поради всички наложени им отговорности, а също така би трябвало да се регистрира възвръщаемостта съгласно интернационалните практики.

Очаквайте детайлности
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР