ЕВГЕНИЙ ЯРСУХИН, Косомолская правдаНасекомите бързо измират. Основната причина е масовото

...
ЕВГЕНИЙ ЯРСУХИН, Косомолская правдаНасекомите бързо измират. Основната причина е масовото
Коментари Харесай

Катастрофа в природата: цветята вече няма да миришат

ЕВГЕНИЙ ЯРСУХИН, " Косомолская истина "

Насекомите бързо измират. Основната причина е всеобщото потребление на токсични субстанции в селското стопанство. Всички желаеме да забележим обилие от плодове и зеленчуци по рафтовете на магазините, а никой не обича насекомите. Проблемът е, че биосферата не може да съществува без насекомите. Или може?

Едно зашеметяващо изобретение хвърля нова светлина върху тази объркваща (и за жалост тъжна) история. Дивите растения всеобщо отхвърлят своите цветове, а тези, които съществуват, съвсем не миришат. Няма ги насекомите и отпада потребността с миризмата да притеглят някой различен.

Насекомите като такива могат да изоставен Земята единствено за един век. Ако скоростта на тяхното изгубване е толкоз впечатляваща. Разбира се, някои мушици или мравки ще останат. Но като цяло в горите на Московска област ще има толкоз инсекти, колкото и лисици. Ако имате шанс, ще видите едно или две през зимата.

Точно по този начин беше обрисуван казуса още през 2019 година, когато учените направиха първия световен обзор на положението на ентомофауната (както научно се назовава светът на насекомите). Преброяването на дребните животни не е елементарно, откакто е проблем даже с цел да разберете какъв брой мечки или елени има. Разбира се, има способи, същите примитивни клопки, с които сте осведомени, в случай че сте ходили в клубовете за младите натуралисти като дете. И от 90-те години това, което беше уловено в такива клопки, стартира да наподобява необичайно.

В момента има няколко десетки изследвания по света и картината е една и съща на всички места: популацията на насекомите понижава с почти 2% на година. Само след няколко десетилетия ще загубим 40% от типовете. И след един век, както към този момент споменахме, ще загубим всичко.

И нищо не се е трансформирало след публикуването на този обзор. И не може да се промени. В последна сметка главните аргументи са урбанизацията и развиването на земеделието. Градовете се разрастват и има потребност от от ден на ден храна. Разбира се, пестицидите първо убиват насекомите. Но даже и да понижим тяхното потребление, няма да решим казуса. Обработваемата земя е неестествената им среда, непознатият детайл. Почвата е изменена от индивида. С други топлинни потоци. С друг растителен състав. Може да се премине към хидропониката и градското земеделие (отглеждане на артикули в градовете, в многоетажни затворени оранжерийни сгради). Но това е екзотика.

И към този момент насекомите просто измират. Но някои типове заемат нишата от освободените и тя нараства. Това се е случвало повече от един път в биологичната история на Земята. В последна сметка бозайниците, към които принадлежим и ние, запълниха нишата на динозаврите, когато бяха изхвърлени в периферията на еволюцията. Но през днешния ден смяната се случва необикновено бързо и това е главният проблем.

Ако сте учили биология в учебно заведение, разбирате какъв е главният проблем. Насекомите са част от комплицираната верига на живота, без която той ще се разпадне. Птиците и животните ядат инсекти. Дори кравите, които ядат тревата, улавят стотици инсекти дружно с нея и ветеринарите, които работят във фермите, са ми казвали повече от един път какъв брой значимо е това. Много типове ще останат без храна. Тези типове от своя страна са храната за други типове. Комарите изчезнаха, лосовете също, макар че наподобява че сред тях я няма връзката.

Насекомите разрохкват почвата, и освен това, дружно с растенията те образуват почвата. Без тях тя е глина. И най-после, насекомите опрашват растенията. По едно време тази „ услуга “ беше оценена на $577 милиарда годишно и това е какъв брой инсекти способстват за световния селскостопански бранш, като опрашват почти 75% от типовете култури. Вече видяхме по какъв начин земеделският бранш заплаща за тази услуга. Масовият четец е осведомен с този проблем най-вече от новините за изгубването на пчелите. Наистина, нещо извънредно се случва с пчелите, изключително в Северна Америка. Само половината от типовете земни пчели, които са летели над прериите на Съединени американски щати и Канада през 1940-те години, са оживели до през днешния ден. Обвиниха за това радиацията от електрическите мрежи и мобилните телефони, само че главното, несъмнено, бяха пестицидите, за които аграрните компании се пробват да премълчат.

Новото проучване на френските учени е изумително. Оказва се, че растенията всеобщо минават към самоопрашване. Защото към този момент не могат да разчитат на насекомите. Бяха изследвани особено теменужките, само че са събрани данни и за другите цветя.

Само за няколко години явлението самоопрашване се е нараснало с 27%. Има една причина и тя е единствено една: растенията „ схванаха “ (да, тъкмо така), че в този момент ще би трябвало да се оправят сами. Това е необикновено. В последна сметка растенията нямат схващане, това е несъмнено. Или по този начин си мислим? А системата растение-насекомо е основана преди стотици милиони години, в зората на появяването на растенията като такива. И по този начин това се трансформира в течение на няколко години. И никой не е предполагал, че природата може да се развива толкоз бързо.

Около 80% от растителните типове се самоопрашват. През последните 50 години, дружно с изгубването на насекомите, броят на растителните типове също е намалял съразмерно. В същото време в доста растения природата е заложила авариен механизъм и това е самоопрашването. Да кажем, че нещо се е случило в природата, краткотрайно, и нужното насекомо не е там. То може да се появи след година, само че тази година би трябвало да се преживее. И по този начин растенията оцеляваха.

Но разликата със в този момент, е че те употребяват аварийна алтернатива като съществена. Растенията губят характерностите, които са основали особено за насекомите. Познавате тези признаци: красивите ярки цветя, специфичните „ линии за кацане “ (често забележими единствено на ултравиолетова светлина), върху които се концентрират крилатите опрашители, само че в този момент те отделят по-малко нектар и цветята към този момент не миришат. Всичко това към този момент не е належащо. И всичко това се свива. Но се развиват другите признаци. Например, дистанцията сред мъжките и женските „ генитални органи “ (да го кажем така) в едно растение е понижено. Прашецът да вземем за пример може просто да се носи от ветреца.

Това е изключително поразително, в случай че вземете за съпоставяне античните семена (те се съхраняват в специфични банки за семената). И да си отгледате теменужки от тях. И ги сравнете с тези, които порастват на същинската поляна. Това са всъщност разнообразни цветя. И това е удивителното доказателство, че природата е необикновено издръжлива и е способна да компенсира и най-трудните провокации.

Изглежда, че ние рискуваме малко. Е, цветята не миришат. И самите цветя са по-малки, и не са толкоз ярки. Нека бъдем търпеливи! Генното инженерство, спонсор на 8 март, ще ни подари зашеметяващи цветя от оранжериите. Но природата сама се оправи със сериозните проблеми. И това е добре. Но всичко е малко по-различно. Тъй като растенията стартират да се самоопрашват, те към този момент не се нуждаят от насекомите. И това е още една причина насекомите да изчезват още по-бързо.
Също по този начин към момента нямаме данни, че ябълковите дървета и разните круши са подготвени да преминат към самоопрашване. Няма да ядем теменужки. Както споделят откривателите, генното инженерство, несъмнено, ще ни помогне. Но напредъка в тази посока към момента е непретенциозен.

А и има още нещо, за което не се приказва. Рециклиране на това, което към този момент не е живо. Животните умират. Жабите, змиите и другите невидими жители на гори и полета не са безсмъртни. Ние, като се разхождаме измежду природата и берем гъби, съвсем в никакъв случай не виждаме техните тела. И насекомите обработват всичко това със светкавична скорост. Учените са обезпокоени, че в този момент няма никой? И това е рискът от развиването на бактериите, които могат да се разпространят при хората.

И по този начин, имаме закърнели гори без птиците, които нямат какво да ядат. Имаме полетата без цветя и без аромати. Но въздухът е цялостен с нападателни типове всеядни инсекти, които заемат празните ниши. Забелязали ли сте, че през лятото има осезаемо повече молци, и то от тези гадните? Възможно е всичко това към този момент да е почнало. Картината е такава.

Но дано не бъдем песимисти. Да, хората към момента не са създали нищо, с цел да спасят насекомите, а самата тематика наподобява глупава и несериозна за мнозина и не на вятъра виковете за изгубването на пчелите се чуват основно на срещите на всякакви странни хора като парапсихолозите и екстрасенсите. Но интуицията ни подсказва, че ние, жалките хора, не можем елементарно да преодолеем силата на природата, която е претърпяла супервулканични изригвания, метеоритите и кой знае какво още. Природата ще знае какво да прави. Дали това решение ще се хареса на човек е различен въпрос. Но хората имат разсъдък и към момента имат времето да се промени всичко.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР