Евгени ГАВРИЛОВВсеки ден служебната власт демонстрира своята безпомощност пред галопиращите

...
Евгени ГАВРИЛОВВсеки ден служебната власт демонстрира своята безпомощност пред галопиращите
Коментари Харесай

На кого да вярваме

Евгени ГАВРИЛОВ
Всеки ден служебната власт показва своята беззащитност пред галопиращите цени и високата инфлация. То не бяха инспекции, то не бяха разбори, то не бяха схеми и диаграми, и най-после - нищо. Универсалното пояснение и опрощение е, че няма работещ парламент, който има пълномощията да трансформира законите. Най-опасното обаче в днешната ситуция е, че членовете на сегашният кабинет с изказванията си вършат всичко допустимо да объркват елементарния българин. 
Да вземем да вземем за пример служебния стопански министър. От няколко седмици той се мъчи да бъде автентичен. Лансира някакви хрумвания, след това се отхвърля от тях и ги замества с други. Най-новото, което той измисли към днешна дата е, че служебното държавно управление ще се откаже да вкарва таван на надценките - мярка, обсъждана преди този момент обстойно и нашироко. Дори съвсем се стигна и до фиксирането й на 25%. " Не виждам потребност от тавани на надценка ", внезапно прозря служебният министър. Той повтори концепциите за промени в подзаконовите нормативни актове, които да оказват помощ против високите цени.
Преди седмици министърът разпореди на българските търговски аташета да събират цените на питателните артикули в съответната страна, където работят, а по-късно ще бъдат оповестени в сравнителна таблица. Сайтът с тези цени трябваше към този момент да е реалност, само че това по този начин и не се случва. 
От своя страна обаче икономическият вицепремиер Христо Алексиев не се е отказал от въвеждането на таван на надценките. Това най-малко стана ясно от неговите думи по БТВ. Според него надценката не трябва да е повече от 10%, макар обсъжданите по-рано 25 %. Тези 10 % щели да важат за 50 - 100 продукта от дребната потребителска кошница. 
Не е изключено тези дни да се появи различен длъжностен министър с други хрумвания, които да създадат родните консуматори разногледи и те да се чудят на кого да имат вяра. А най-добре да имат вяра на все по-празните си хладилници и портфейли.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР