Евентуални предсрочни избори в РС Македония биха били резултат от

...
Евентуални предсрочни избори в РС Македония биха били резултат от
Коментари Харесай

Георги Трендафилов: Предсрочни избори означават хаос в РСМ и сръбска дестабилизация на Балканите

Евентуални предварителни избори в районен съд Македония биха били резултат от нежеланието на Скопие да организира промени, за които е поела отговорност.

В същото време сръбското въздействие в РСМ, а и в Западните Балкани, се ускорява. Секторът за сигурност на Северна Македония подържа тесни връзки със сръбското разузнаване. Въпреки всичко това вероятността за усъвършенстване на връзките сред България и Македония е допустима.

Това съобщи в изявление за БГНЕС някогашният представител на македонското държавно управление проф. Георги Трендафилов. Той е някогашен народен представител и прочут академик мъдрец в районен съд Македония.

Проф. Трендафилов вижда два съществени претекста, които стоят зад желанието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за „ избори непременно “. От една страна опозицията се надява, че резултатите от възможен избор ще и́ разрешат да поеме контрола над изпълнителната власт. От друга страна, проф. Трендафилов подозира, че ръководещи и съпротива имат взаимна полза от неприемането на конституционните промени. Става въпрос, че едни предварителни избори могат да бъдат употребявани като механизъм за отсрочване на промени, които РСМ е поела ангажимент да извърши. В съответния случаи това са конституционните промени.

Проф. Трендафилов дефинира този отвод за изменение на главния закон като отваряне на „ вратата на хаоса “.

„ През последните 30 години на самостоятелност, македонското общество беше изложено на политически начинания, чиято съществена философия бе, че колкото по-голям безпорядък се основава, толкоз по-голяма ще бъде облагата за политиците. За жал последствията от отлагането на основни решения ще произведат, или към този момент създават, последствия, чиито мащаб никой не може да дефинира “, сподели Трендафилов.

Бившият народен представител изрази мнение, че сходно отсрочване е безсмислено и, че ръководещата СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ имат сериозна отговорност пред македонското общество, по отношение на осъществяването на изискванията на така наречен „ Френско предложение “.

Като фактор, способствуващ за разгарянето на „ хибридна война “ в РСМ, Трендафилов уточни Белград. Професорът посочи, че сръбският президент Александър Вучич се радва на изключителна известност в Северна Македония. Част от тази акция на дезинформация са взаимните старания на македонските ръководещи и съпротива да показват конституционните промени като единственият проблем на македонското общество.

„ Ако се махне смяната на конституцията от дневния ред, остават проблемите на нефункционалната здравна система, пропадането на просветителната система, инфраструктурните и градоустройствени планове се движат прекомерно постепенно. Тези въпроси нямат безусловно никаква връзка с конституционните промени. Впрочем, тези промени не могат да бъдат основен въпрос, в случай, че нищо друго в страната не действа “, разяснява Трендафилов.

Бившият представител на Министерски съвет предизвести, че сръбското въздействие в Северна Македония се ускорява. Такъв образец е практиката да се провежда автобусен транспорт от РСМ до Белград, с цел да се обезпечи нужната поддръжка за митингите на Вучич. Трендафилов акцентира, че сериозната поддръжка на жителите на РСМ за Вучич се дължи на неналичието на мощен, локален политически индивид.

„ Македонците вършат допустимо най-лошият избор като се доверяват на външен политически водач, който по никакъв метод не е обвързван с тяхната страна “, добави той.

Относно плана „ Сръбски свят “, Трендафилов изрази мнение, че това е самодейност на Белград, която има за цел да дестабилизира страните от Западните Балкани и по-точно Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.

По думите на Трендафилов Вучич обикаля тези страни, изразявайки положителното си отношение към тях, а в това време Белград си разрешава извънредно неприемливи дейности. Като подобен образец професорът показва, че преди години същият този Вучич изтегли цялото посолство на република Сърбия в Скопие.

„ В дипломацията това значи, че на идващия ден ще има война. След по-малко от седмица сръбският дипломатически личен състав се върна, само че македонското общество по този начин и не получи отговор какво толкоз трагично се случи, с цел да се предприеме толкоз внезапен ход от страна на Вучич “, добави проф. Трендафилов.

Той се спря на интервала 1998-2001, когато е бил представител на Министерския съвет и разкри мястото, откъдето Скопие е получила информация, че се готви революция в Македония.

„ Не е загадка за македонското общество, че информацията пристигна от разследващите служби на прилежаща Сърбия. И по времето на ръководството на Любчо Георгиевски, връзките сред службите на Македония и Сърбия съществуваха и бих споделил, че бяха другарски. И тогава, както и в този момент, изключително след влизането ни в НАТО, връзките, които съществуват в бранша на сигурността не са се изменили. Напротив те са функционални и ежедневни “, съобщи Трендафилов.

Като образец за сходни близки връзки, професорът уточни, че по време на пандемията е имало случаи, в които чиновници от македонския бранш за сигурност са се снимали с ръководителя на сръбското разузнаване Александър Вулин.

БГНЕС напомня, че последният беше глобен от Съединени американски щати, поради присъединяване в противозаконни доставки на оръжие, трафик на опиати и корист със служебно състояние.

Проф. Трендафилов разяснява опитите за провокация от страна на РСМ по отношение на България. Според него властта в Скопие в никакъв случай не е възнамерявала да извършва двустранния контракт, който беше подписан през 2017 от държавните управления на Бойко Борисов и Зоран Заев.

„ Липсата на каквато и да е воля за осъществяване на промени, които произтичат от въпросния контракт, могат да бъдат обсъждани като провокация “, съобщи Трендафилов.

По-отношение на бъдещите взаимоотношения сред България и РСМ, професорът изрази оптимизъм.

„ Мисля, че в двете страни има задоволително либерален, експертен, естествен потенциал, което ще разреши да се разрешат всички тези проблеми, които се появиха през последните години. Все още има хора с благосклонност, които биха желали въпроса да се реши колкото се може по-бързо “, съобщи проф. Трендафилов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР