Евентуална финансова криза най-тежко ще бъде понесена от Европа, коментира

...
Евентуална финансова криза най-тежко ще бъде понесена от Европа, коментира
Коментари Харесай

Европа ще пострада най-много от евентуална финансова криза

Евентуална финансова рецесия най-тежко ще бъде понесена от Европа, разяснява финансовият анализатор Йонко Чуклев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

" ЕЦБ стартира чисти покупки по стратегия за закупуване на активи през март 2015, като рекордният им продан бе по средата на 2016 година В цените на много ДЦК, корпоративни облигации се виждаше, че съвсем нямаше опция за спад поради тази голяма ликвидност ", съобщи Чуклев. " Главната концепция на ЕЦБ е да предотвратят дефлацията. Държави с по-висок дълг като Гърция, Италия, Португалия доста разчитат на ЕЦБ, с цел да могат да емитират облигации на не толкоз пазарни цени. Еврото може да се ускори по отношение на съществени съперници ".

Част от успокоението на пазарите във връзка решението на ЕЦБ е, че ще бъдат реинвестирани лихви в цялостен размер, посочи Йонко Чуклев. Най-вероятно европейският пазар ще продължи да бъде относително добре ликвиден, добави той.

Количествените удобства не дадоха толкоз положителни резултати, колкото се очакваше, уточни гостът.

" Основните опасности в тази ситуация са пределно ясни – Брекзит и Италия. Важно е по какъв начин и дали Англия ще излезе от Европейски Съюз. От друга страна, напоследък Италия е в последна реторика с Европейска комисия по отношение на бюджетния си недостиг. Италианците желаят да финансират екстравагантни предизборни обещания ", изясни той. " Безработицата е висока, антирекорди по раждаемост в последните години, спад на индустриалното произвеждане. 2019 се надявам да бъде година на промени за Италия. Става дума за по-нормализирано дефицитно харчене и ограничения, ориентирани към възстановяване на бизнес средата в Италия ".

Трудно е да се предвижда кой ще замести Марио Драги на поста ръководител на ЕЦБ и каква ще бъде неговата политика, предвижда финансовият анализатор. Драги е наясно, че покачването на лихвите би означавало по-големи разноски за страните с високи равнища на дълг.

От последната среща на Фед може да се чака едно покачване в този момент, само че през 2019 година Фед ще бъде по-спокоен в действието си, предвижда Йонко Чуклев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР