Евентуален съюз между либералите от Сиудаданос и крайната десница в

...
Евентуален съюз между либералите от Сиудаданос и крайната десница в
Коментари Харесай

Макрон предупреди "Сиудаданос" да не сключват никакви съюзи с крайната десница

Евентуален съюз сред либералите от " Сиудаданос " и крайната десница в Испания би сложил още веднъж под въпрос политическото съдействие, ориентирано към създаване на актуализирана центристка група в Европейския съюз. Това уточни в събота пред Агенция Франс Прес Елисейският замък, като удостовери изявления в испанския щемпел, съобщи организацията.

Либералите от испанската партия " Сиудаданос " се чака да заседават в Европарламента паралелно с обединението " Ренесанс ", обединила последователи на френския президент Еманюел Макрон. Тя е главната делегация от центристката група " Обнови Европа ", основана на основата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Но оглавилата листата на " Ренесанс " Натали Лоазо, оспорвана и подложена на критика по-специално поради неприятните й изявления по адрес на някои нейни съдружници, отхвърли да се бори за председателското място в новата група.

Междувременно текат договаряния сред партиите в Испания след общинските и районните избори на 26 май. " Сиудаданос " образува ред съюзи с консервативната Народна партия, употребявайки поддръжката на крайнодясната партия " Вокс ". Например претендентът на Народната партия Хосе Луис Мартинес Алмейда бе определен за кмет на Мадрид с помощта на коалиция със " Сиудаданос " и с поддръжката на " Вокс ".

" Не можем да пренебрегнем събитията на национално и на локално ниво, тъй като не става дума за нещо анекдотично ", уточни Елисейският замък, като удостовери изказвания, представени в испанския щемпел.

" Една обща платформа сред " Сиудаданос " и крайната десница би сложила още веднъж под въпрос политическото съдействие, ориентирано към създаване на актуализирана центристка група в Европейския съюз ", счита този източник. " Необходимо е да има идеологическа съгласуваност. Една прогресистка и демократична група не може да си разреши да я упрекват в уязвимост или лицемерие ", доближавайки се до популистки сили, прибавя той.

" Сиудаданос " отвърна, че " съдействието с партията на Макрон е тясно ".

От своя страна " Вокс " осъди " френската интервенция ", като прикани испанското държавно управление " да опазва независимостта на испанците " и да изясни " ограниченията, които ще вземе ". " Макрон не за пръв път употребява функционалностите си като президент на Френската република, с цел да се меси във вътрешните работи на испанската политика, само че се надяваме, че това е последният път, и че испанското държавно управление ще прокара червени линии ", съобщи в петък пред публицисти представителят на парламентарната група на " Вокс " Иван Еспиноса. " Подобно нахлуване в суверенитета на една държава-членка няма място в Европейския съюз ", добави той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР