Евентуален риск за газови доставки от Русия към България и

...
Евентуален риск за газови доставки от Русия към България и
Коментари Харесай

Да заменим газа с ток може, само ако Гърция ни дава газ, а ние на нея - ток

Евентуален риск за газови доставки от Русия към България и към Европа видя министър председателят Кирил Петков при ескалация на спора сред Русия и Украйна. Той съобщи тези си предвиждания пред публицисти късно вечерта в петък в Народното събрание.

“Ако спорът излезе отвън надзор под някаква форма, ние можем да имаме опасности с газовите доставки - това е освен за нас, само че и за цяла Европа. Вече говорихме и с енергийния министър какви са другите възможности и какво друго може да се направи, тъй че да сме сигурни, че енергийната ни сигурност е непокътната. Хубавото на България е, че въпреки всичко е огромен производител на електрическа енергия, тъй че при едни такива по-екстремни обстановки ние ще може да компенсираме с електрическа енергия част от неналичието на газ, само че аз персонално се надявам, че няма да се стигне чак до такава степен ”, сподели Кирил Петков.

При прекъсване на газовите доставки от Русия няма по какъв начин те да се заменят с ток, даже да сме огромен производител, разясняват в енергетиката. Вероятно министър председателят има поради някои от предприятията, които употребяват синьо гориво, да преминат към електрическа енергия, допускат специалисти. Но това няма по какъв начин да реши възможна рецесия.

Най-големият консуматор на газ – столичната топлофикация с нейните над 400 000 клиенти, която използва 1/3 от количествата газ в страната, има за различно гориво мазут.

Ситуация на газова рецесия преживяхме към този момент през януари 2009 година, когато “Газпром ” спря доставките на природен газ през Украйна в югоизточна посока. Тогава България беше сложена посред зима с цялостно прекъсване на доставките от 6 до 21 януари.

За да спасят отоплението на софиянци през януари 2009 година по забравената жп линия към “Земляне ” потеглиха композиции с мазут и столичното парно промени горивната си база.

Няма по какъв начин да отпаднат от системата към 1500 мегавата топлинна мощ и тя да бъде сменена с ток. Това са блок и половина на АЕЦ “Козлодуй ”, няма мрежа в София, която да придвижи такова количество ток, в случай че столицата премине на електрическа енергия, разясняват специалисти, които са били дейни участници в превъзмогване на рецесията през 2009 година

По-малка рецесия с газа - за два дни, имаше и през февруари 2011 година, тогава рухването на налягането в тръбите беше поради дълго траял мраз и минусови температури, което също ограничи снабдяването.

Разликата сред тогава и в този момент е, че доставките на газ не са през Украйна, а от юг – съветският газ влиза в България през Турция по “Турски поток ” и по “Балкански поток ” се транспортира към Сърбия, Гърция, Македония.

1/3 от доставките са от азерски газ, който влиза у нас през Сидерокастро-Кулата.

При възможна рецесия биха могли да се усилят доставките от Гърция – от терминала за полутечен газ при Ревитуса, както и от Трансадриатическия газопровод (ТАП).

Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация, развива и вид, в който да осигурим на гърците електрическа енергия, а те да спрат газовите си централи и да насочат газ към България

Според него са вероятни и доставки на газ от Турция, даже в случай че “Газпром износ ” спре своите. Той напомни, че Турция има пет терминала за полутечен газ.

Източник на доставки си остава и хранилището в Чирен, от което сега се добиват към 3,5 млн. куб. м дневно, а потенциалът за евакуиране е към 4,2 млн. на ден.

Според проект за деяние в изключителни обстановки от 2020 година на енергийното министерство дневното ползване през зимен месец е приблизително 11,4 млн. куб. м дневно, в този януари те са към 14 млн. куб. м. В проекта са планувани 7 равнища на ограничение на снабдяването с газ, като първите три са ограничение на доставките и прекосяване на тецове и промишлени предприятия към различно гориво. Последното равнище е обезпечаване на доставки на газ единствено за битови консуматори. Координатор при газова рецесия е “Булгартрансгаз ”.

България в границите на Европейски Съюз е в една рискова група с Гърция и Румъния, наречена е “Транс-Балкан ”. Предвиден е механизъм за съдействие с тях.

Записани са и дейности при равнищата на заплаха “Ранно предизвестие ”, “Тревога ” и последната “Извънредна обстановка ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР