Евакуирани са хора от села в Монтанско заради придошли реки

...
Евакуирани са хора от села в Монтанско заради придошли реки
Коментари Харесай

Евакуация по места на северозапад заради прелели реки

Евакуирани са хора от села в Монтанско поради придошли реки и наводнени домове.

Критично е ситуацията във Врачанско, където тук-там е оповестено отчасти бедствено състояние. 

В Дунавци, Видинско също има евакуирани хора. 

Берковица и селата в Монтанско

В цялостна готовност сме освен в Министерството на труда и обществената политика, само че и в Министерството на вътрешните работи, в Министерството на защитата, министър председателят, регионалната администрация и локалните управляващи, добави Шалапатова, представена от Българска телеграфна агенция.

На място министърът и локалните управляващи разискват дали има потребност от допълните ограничения за подкрепяне на потърпевшите. Не приказваме единствено за материална поддръжка с пари, еднократни помощи, вода, храна и препарати, а за психическа и прочувствена поддръжка на хората, които са унищожени след бедствието, добави министърът.

Искаме хората да видят, че не са сами и че до тях има страна и хора, които им оказват помощ, уточни още тя.

Министър Шалапатова добави, че по искане на Община Берковица към този момент е отпуснато финансиране да бъдат наети на работа безработни, които да оказват помощ в потърпевшите семейства с почистване, извършване на покупки на храна и друга помощ.

Създали сме организация оптимално бързо да бъдат обработени подадени от хората заявки за еднократно подкрепяне, да бъдат прегледани и утвърдени оптимално бързо и още до края на юни те да получат плануваните средства, които са до 1512 лева, сподели още министър Шалапатова.

Областният шеф на Монтана Валери Димитров заяви, че през нощта в района са паднали нови значителни превалявания, които тук-там са достигнали 60-70 литра на кв. метър. Има нанесени вреди по инфраструктура в доста селища на района, само че радостно е, че няма нито един потърпевш или бедстващ човек, сподели Димитров.

Водата към този момент се е отдръпнала в село Лиляче
Снимка: БТА

Проливните дъждове в област Монтана продължиха с огромен интензитет и през тази нощ, хора от разнообразни селища в района бяха евакуирани поради придошли реки и наводнени приземни етажи на техните къщи, заяви за Българска телеграфна агенция Ивайло Цветанов - краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Областната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Монтана.

Повече от 10 души, живеещи по поречието на река Шугла в селата на община Монтана Сумер, Трифоново и Крапчене, са били евакуирани от пожарникари и спасители поради внезапното повишаване равнището на реката и заливане на дворовете, мазетата и приземните етажи на техните къщи. Един човек, живеещ в покрай река Огоста в Бойчиновци, също е бил евакуиран. Повечето от евакуираните са трудноподвижни хора, които са настанени при родственици.

Чистене на калните наноси в село Лиляче
Снимка: БТА

Лиляче, Врачанско

Повече от 30 парцела в село Лиляче се нуждаят от изпомпване на вода сега, а в какъв брой има нанесени вреди от водата към момента не е ясно, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на селото Вероника Ценова. На място работят екипи на Районна работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", които изпомпват вода, към 20 доброволци оказват помощ за почистване на кал и унищожена мебелировка от засегнатите домове - най-вече изби и приемни етажи, изясни кметът и добави, че това, от което имат най-голяма потребност на този стадий са хора, с цел да може вредите да бъдат отстранени по-бързо.

Кметът на Лиляче Вероника Ценова
Снимка: БТА

Сериозно наранени са четири улици, има и такива, които са покрити с донесени наноси и трошляк от водата, там към този момент работят фадроми, сподели още Ценова. По думите ѝ в най-ниската част на селото височината на водата е минавала два метра. Още нощес е почнала да се отдръпва и сега реката е в коритото си, само че е доста пълноводна. При естествени условия река Лиляшка бара може да се прескочи, а в този момент е най-малко 10 пъти по-голяма, обясниха локални поданици. " Водата се отдръпна, само че ситуацията си е сериозно, не сме спокойни ", разгласи кметът на село Лиляче.

От 2005 година насам за четвърти път се наводняваме, показа Дафинка Обретенова, която живее в една от най-засегнатите къщи. Проблем по думите ѝ основава и стената, която е издигната, с цел да пречи на реката да излиза от коритото си. Тя стопира реката, само че пречи на водата, която идва от по-високата част на селото, да се оттича и я задържа към къщата. " Лошото е че предишното лято направихме главен ремонт, купихме нови мебели и в този момент всичко е за изхвърляне. Да не приказваме за зимнина, друга мебелировка, растенията в двора ", показа още дамата.

Водата е навлязла в село Лиляче
Снимка: БТА

Тази нощ отчасти бедствено състояние разгласи регионалният шеф на Враца за територията на две общини - Враца и Криводол. 

Мездренските села

Обиколка на селата от община Мездра, наранени от дъждовете през последното денонощие, правят регионалният шеф на Враца Георги Митов, зам.областният шеф Милчо Стефанов и кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

За Българска телеграфна агенция кметът на Мездра сподели, че най-тежко е ситуацията в с. Лютидол, където са откъснати водопроводите и от двата водоизточника и няма вода в цялото село. Има и паднали подпорни стени. В с. Ребърково водата е подкопала гробищния парк. Тежка техника изрива нанесената баластра по междуселските пътища, изясни още Иван Аспарухов. Щетите занапред ще се прецизират. За последните десетина дни мощният дъжд основава за повторно проблеми в региона на Мездра.

На 4 юни проливен дъжд заля с. Лютидол, тогава краткотрайно бе спряно придвижването и по интернационалния път Е 79 в региона, провали имаше и в селата Ребърково и Лик. 

Дунавци, Видинско

Във Видинско река преля и наводни къщи и дворове в град Дунавци, заяви Българска национална телевизия. Спасителни екипи през нощта са пренасяли на ръце възрастни хора от домовете им. Четирима са настанени в постройката на кметството, защото не е имало, къде да нощуват. Други са при близки.

На места водата е достигнсла до метър и половина. Няма потърпевши хора. Засегнати са над 40 парцела.

Екипи на службата за пожарна сигурност и отбрана на популацията отводняват засегнатите парцели.

В София е по-спокойно

Към момента речните корита са проходими, няма заплаха от преливане на язовирите на територията на столицата, оповестиха от пресцентъра на общината. В съпоставяне с през вчерашния ден водните равнища в общинските язовири са спаднали с 10-15 см.

Продължава дейното наблюдаване на речните корита и язовирите, разчистване и образуване на помощ за хората. Продължават обходи на терен и се следи ситуацията във всички региони. Отводняват се четири дворни места в Нови Искър. Аварийни екипи на общината и на Столичната пожарна работят на място. Извършва се и разчистване на наноси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР