Евакуирани от горски пожари, разочаровани от забраната за новини във Facebook в Канада

...
Както много хора в северозападните територии на Канада, Пол Остед
Коментари Харесай

Както много хора в северозападните територии на Канада, Пол Остед разчита на социалните медии, за да поддържа връзка с близките си, докато се борят за евакуация от близки горски пожари.

Но г-н Osted каза, че е останал разочарован от невъзможността си да споделя новинарски статии във Facebook по време на активната извънредна ситуация, поради забраната на Meta за новинарско съдържание за канадски потребители.

„Вместо това трябва да направим екранни снимки на части от новина и да ги публикуваме като снимка“, каза г-н Остед пред BBC.

"Често пъти това означава, че не получавате цялата история или трябва да търсите в мрежата за потвърждение."

Г-н Osted, който живее в малкото селце Fort Resolution, каза, че това е засегнало членовете на семейството му, които са били принудени да избягат от река Хей, която е застрашена от горящ наблизо горски пожар.

"Състоянието на магистралната система е един пример", каза той пред BBC чрез Facebook messenger.

Няколко души питаха в платформата дали е безопасно да шофират извън града, но не можаха да споделят тази информация в социалната мрежа.

Meta - която притежава Facebook и Instagram - започна да блокира достъпа до новини за своите канадски потребители на 1 август, малко след като парламентът на Канада прие законопроект за онлайн новини, който ще изискват платформи като Google и Meta да договарят сделки с издатели на новини за съдържание.

Той нарече закона „фундаментално погрешно законодателство, което пренебрегва реалностите за това как работят нашите платформи“.

Докато Meta въвежда забраната като част от кампанията си срещу законодателството, все по-голям брой канадски потребители се оказаха неспособни да гледат новини, споделени от медийни организации на своите платформи.

Те също не могат да преглеждат статии, споделени от приятели, вместо това виждат съобщение, което гласи: „Това съдържание не е достъпно в Канада.“

Това породи загриженост относно достъпа на хората до информация, особено по време на евакуациите при горски пожар.

"Моментът не можеше да бъде по-лош за това", каза Шона Брус, инструктор в програмата за управление на бедствия и извънредни ситуации в Технологичния институт на Северна Алберта.

Около 77% от канадците използват Facebook, каза тя, а всеки четвърти от тях разчита на платформата като основен източник на новини.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">"Чудя се дали нямаме малко информация, празна заради това решение", каза г-жа Брус.

В отговор на въпроси от BBC, говорител на Meta отказа да коментира забраната и въздействието й върху евакуираните.

BBC също се обърна за коментар към федералното правителство, което прие закона.

На жителите на Йелоунайф, най-големият град на територията с 20 000 души, е наредено от властите да напуснат до петък следобед поради опасения от горски пожар, изгарящ около 16 км (10 мили) ) може да достигне границите на града до уикенда.

Други градове в Северозападните територии, включително Хей Ривър и Форт Смит, също са под заповед за евакуация.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР