Разпоредена е евакуация на далечния северен канадски град Йелоунайф, тъй като горските пожари наближават

...
Евакуациите по въздух трябваше да започнат в четвъртък, за да
Коментари Харесай

Евакуациите по въздух трябваше да започнат в четвъртък, за да преместят жителите в столицата на Северозападните територии на Канада извън пътя на горските пожари, които наближиха града с 20 000 души.

Хората в четирите района на Йелоунайф с най-висок риск трябва да напуснат възможно най-скоро, а жителите в други райони имат срок до петък на обяд, за да напуснат, каза правителството на Северозападните територии. Само тези, които нямат възможност да напуснат по шосе, трябва да се регистрират за полетите навън, добавиха служители. Хората, които са с отслабен имунитет или имат състояние, което ги излага на по-висок риск, бяха насърчени да се регистрират.

 „Искам да съм наясно, че градът не е в непосредствена опасност и има безопасен прозорец за жителите да напуснат града по пътищата и по въздуха", каза Шейн Томпсън, правителствен министър за териториите, на пресконференция.

Огънят горя на около 10 мили извън града. Заповедта за евакуация, издадена в сряда вечерта, се отнася за град Йелоунайф и съседните общности на Първите нации Ндило и Детах.

„Без дъжд е възможно да достигне покрайнините на града до уикенда“, каза Томпсън .

Ако димът ограничава видимостта, тези, които напускат Йелоунайф по магистрала, ще бъдат ескортирани през зоната на активен пожар.

 Повече от 200 горски пожара вече са изгорили широко разпространен район на Северозападните територии. Към сряда в Канада имаше 1067 активни горски пожара.

Осем общности с общо близо 6800 души, или 15% от населението на Северозападните територии, вече са евакуирани, каза по-рано през деня Майк Уестуик, служител по информация за пожарите в региона.

Много магистрали бяха затворени и територията имаше това, което официални лица нарекоха най-големият въздушен мост в историята си. Служителите на канадските сили помагат на пожарникарите и са изкарали евакуирани със самолет Херкулес.

Канада е свидетел на рекорден брой горски пожари тази година. Повече от 8 108 квадратни мили са изгорели.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР