Euronews Next премина през десетки измамни съобщения, изпратени до британски

...
Euronews Next премина през десетки измамни съобщения, изпратени до британски
Коментари Харесай

Разкрито: Глобална измама с работни места в WhatsApp на стойност 100 милиона евро, свързана с Китай и мрежи за кибер робство

 Euronews Next мина през десетки лъжливи известия, изпратени до английски номера посредством WhatsApp. Euronews Next мина през десетки лъжливи известия, изпратени до английски номера посредством WhatsApp. - Авторско право Euronews От Айлин Елчи Публикувано на 25/10/2023 - 13:58•Актуализирано 14:28 Споделете тази публикация  Бутон за затваряне  facebook Фейсбук  facebook  twitter Twitter  twitter  flipboard Flipboard  flipboard  изпрати Изпрати  изпрати  reddit Reddit  reddit  messenger Messenger  messenger  linkedin Linkedin  linkedin  vk VK <им src= " https://static.euronews.com/website/images/vector/social-icons/article-redesign-vk.svg " width= " 48 " height= " 48 " alt= " vk " class= " u-show-for-medium " loading= " lazy " fetchpriority= " low " >

Във втората част от нашето следствие Euronews Next разкрива по какъв начин интернационална машинация с работни места, ориентирана към хиляди хора, разчита на кибер иго.

РЕКЛАМА

" Мислите, че съм ви измамил $30 [€28] за времето, което прекарах в образованието ви да продължите с тази работа? " попита „ Стела “, лъжец на WhatsApp, с който Euronews Next се е свързал.

Представяйки се за нов „ чиновник “, Euronews Next е „ работил “ със Стела, съгласно известията основан в Лондон експерт по асортимент на личен състав за комерсиална платформа наречена Digital Logic, като част от .

Стела се опитваше да ни убеди да обръщаме щатски долари в Tether (USDT), криптовалута, обвързана със цената на $, и да прехвърлим сумата на Digital Logic, платформа на които сякаш правехме пари.

През първата ни седмица на „ претовареност “ взехме 0,6 % комисионна и направихме 800 USDT, съгласно платформата, само че трябваше да „ нулираме “ акаунта си и прибавете 30 USDT, в случай че искахме да продължим да работим.

Зад световната машинация на стойност към 100 милиона евро, ориентирана към консуматори на WhatsApp с подправени предложения за работа

Когато Euronews Next неведнъж попита Стела за какво е належащо това и дали е машинация, тя застана в отбранителна позиция и акцентира обстоятелството, че желае от нас единствено дребна сума.

Дотогава обаче Euronews Next към този момент беше приказвал с специалисти по измами, които в детайли описаха измамата и обясниха, че сумите, нужни за „ нулиране “ се удвояваха всяка седмица.

Въпреки че специалистите към този момент ни бяха удостоверили, че Digital Logic е част от по-широка мрежа от измами, съгласно документ на уеб страницата на компанията компанията е записана в Тексас в Съединените щати на 14 юли 2008 година

Euronews Next се свърза с представителя на държавния секретар на Тексас, който не се съгласи: в щата има компания със същото име, само че тя е основана много преди 2008 година и този документ е подправени.

Digital Logic надалеч не е единствената компания с подправено онлайн наличие, съгласно нов отчет на компанията за киберсигурност с изкуствен интелект CloudSEK. Неговите създатели са разкрили, че над 1000 компании са ориентирани към тази съответна машинация.

„ Провеждахме мониторинг на марката с изкуствен интелект за огромен клиент, когато избрахме доста подправени домейни за тях “, сподели Кушик Сивараман, вицепрезидент на CloudSEK.

„ Това, което открихме, е какъв брой добре проведени са измамниците, какъв брой необятно публикувани са и какъв брой течни са във връзка с оперативната сигурност “, сподели той пред Euronews Next.

Той и екипът му са нарекли измамата WebWyrm по отношение на митологичен змей и имат вяра, че тя към този момент е извлякла над 100 милиона евро от повече от 100 000 жертви, съгласно техните прогнози.

Откъде измамниците получават нашите номера?

Въпреки че CloudSEK към момента изследва по какъв начин измамниците са се сдобили със стотици хиляди телефонни номера, те считат, че някои от тях идват от приключване на информация от борда за работа, защото някои известия се отнасят до приложения, които претендентите са създали на тях.

Компаниите за набиране на личен състав, употребявани като псевдоними от измамниците, обаче настояват, че не са били хакнати.

Според специалисти от нестопанската организация JobsAware, с който Euronews Next беседва за първата част от това следствие, телефонните номера, ориентирани към тази машинация, не дават отговор безусловно на клиенти на огромни компании като Adecco или Hays and Reed, които се показват от измамници.

Всички споделят, „ към този момент сме виждали този тип машинация “, само че мисля, че хората не са наясно с мащаба, в който работи тази машинация.

„ Вашият телефонен номер не е бил част за нарушаване на данните в Totaljobs и вашите данни не престават да са в сигурност при нас “, се споделя в имейл от началото на октомври, изпратен от експерта по асортимент на личен състав до клиентите, до който Euronews Next имаше достъп.

Други подозираха нарушаване от WhatsApp, което беше упрекнат в приключване на 500 милиона номера през май и върху които се разигра по-голямата част от тази машинация.

Говорител на притежаваната от Meta компания сподели пред Euronews Next обаче, че те не са били цел на хакване и че изказванията са неоснователни.

РЕКЛАМА

Започнаха да се появяват и известия за лъжливи известия, получени в iMessage, което в допълнение усложнява търсенето.

„ Всички споделят, „ ние „ Вече съм виждал този тип машинация “, само че мисля, че хората не са наясно с мащаба, в който работи тази машинация “, изясни Сиварман от CloudSEK.

Фирмата поддържа връзка с световните правоприлагащи органи, които „ в началото не бяха сюрпризирани “, само че трансформираха мнението си, когато схванаха обсега на измамата.

Euronews Next се свърза с Европол, Интерпол и ФБР в хода на това следствие. Докато първата организация сподели, че не може да удостовери или отхвърли, че работи върху WebWyrm, Интерпол отговори на нашите запитвания, като сподели, че не разполага с никаква информация за „ шерване на този стадий “.

ФБР не даде доста повече изясненост по отношение на произхода на данните на жертвите, като единствено означи, че неговият отдел е получил „ над 500 тъжби за измами при наемане на работа, съобщаващи за потреблението на WhatsApp, подадени от жалбоподатели от повече от 60 страни “.

< img class= " c-ad__placeholder__logo " src= " https://static.euronews.com/website/images/logos/logo-euronews-180x22-grey-6.svg " width= " 180 " height= " 22 " alt = " " > РЕКЛАМА Почти 9 от 10 измами при покупка стартират в обществените медии, съгласно огромна банка в Обединеното кралство

Китай стои ли зад WebWyrm?

CloudSEK прекара шест месеца в откриване на мрежата WebWyrm и до момента в който тяхната работа продължава, те споделят, че към този момент са разкрили над 6000 уеб страницата, свързани с измамата.

„ Когато зародят сигнали за корист, измамниците бързо минават към нова инфраструктура, “ гарантирайки „ устойчива анонимност и непрекъснатост на работата “, гласи новият отчет на компанията.

Според откривателите, причинителите заобикалят разкриването, като постоянно трансформират IP адресите на своите платформи.

CloudSEK акцентира сходни модели измежду тези уеб страници, в това число това, че са преди всичко мобилните устройства, наречена след набор от основни думи (какъвто е казусът с името на „ работодателя “ на Euronews Next, Digital Logic), и изискваща страница за вход, с цел да получите цялостен достъп до платформата.

Anuj Sharma, откривател по сигурността в CloudSEK и създател на отчета WebWyrm, откри, че уебсайтовете подхождат на 119 IP адреса, групирани в 12 номера на самостоятелна система (ASN), мрежа за хостване на IP адреси.

РЕКЛАМА

„ Оркестрантите, несъмнено, са една единствена група “, сподели Шарма пред Euronews Next. Две от 12-те ASN, които той разпознава, са основани отвън Китай и „ преди този момент са взели участие в измами като крипто измами “, съгласно откривателя.

Всички уеб страници съдържат „ китайски език или препратки в източника код " и Шарма също така откри, че 800 уеб страницата са построени върху китайска бекенд рамка.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР