Еуфорията около преминаването на Александър Везенков в НБА продължава да

...
Еуфорията около преминаването на Александър Везенков в НБА продължава да
Коментари Харесай

Човекът на НБА за България: Везенков е пример за подражание

Еуфорията към прекосяването на Александър Везенков в НБА продължава да е водеща тематика освен в спорта, освен това – напълно справедливо. А във водопада от вести и отзиви несъмнено има фигура, която може да приказва от позицията на неоспорим престиж. Освен обичан от студентите в Софийския университет и почитан в университетските среди, професор Ефрем Ефремов е дългогодишен медиен представител на НБА в България, а точната дефиниция е повече от любопитна – „ NBA Man in Bulgaria “ (Човекът на НБА за България, б.а.). Във визитката си може да се похвали с посетени 17 Мача на звездите в Съединени американски щати, като е имал опция да интервюира и да се допре персонално до най-големите баскетболни колоси на планетата.
Както самичък признава – от събота, когато прехвърлянето на Везенков бе разгласен публично, телефонът му не стопира да звъни. Всеки желае да черпи информация от неоспорим престиж и да научи забавни обстоятелства „ от извора “. Специално за Dir.bg професор Ефремов се съгласи да опише извънредно любопитни елементи за Александър Везенков, провокациите, мощните му страни, обстановката в Сакраменто, подправените упования, както и куп малко известни обстоятелства. Например – за какво прякорът на отбора е „ лъвовете “, какъв брой страници е договорът на Везенков и какви клаузи включва, кой ще му е опора в съблекалнята, за какво би трябвало да качва мускулна маса, както и потребни препоръки за всички, които възнамеряват да посетят онлайн мач на българската баскетболна звезда:
– Професор Ефремов, прехвърлянето на Александър Везенков към този момент близо седмица е водеща тематика освен в спортните вести. Очаквате ли взрив на интереса към НБА?

– Успехът е извънреден, това е несъмнено. Най-вече във вътрешен проект, тъй като служи като обръщение към всяко българско дете, че в случай че работи крепко, един ден може да стигне там, където са най-големите. Защото би трябвало да признаем, че Евролигата, където игра до момента Везенков, отстъпва съществено като качество на НБА. Затова и ползата в България към прекосяването в НБА е голям, само че наред с това се основават и едни нереални упования. Мнозина считат, че Саша ще отиде в НБА и още в първия сезон ще се показва по този начин, както в Олимпиакос.

Това няма да стане, колкото и да ми се желае. Просто исторически е потвърдено, че няма европеец, който да блесне още в първия сезон. Първата година е най-трудна за адаптация, провокациите са големи. Всичко е друго – тренировките, играта, страната, системата, обществото, безусловно всичко. Дори феноменални играчи като Йокич или Дончич в първия сезон просто се стараеха да се аклиматизират, а към този момент по-късно си разкриват качествата. Това е и задачата през Везенков, това е пътят.

Има и още нещо – той сигурно ще би трябвало да промени физиката си. Нещо, в което американците са извънредно положителни. Ще му се постанова да работи в допълнение за мускулна маса. Защото колкото и да е добър, против себе си той ще има колоси по 140-150 кг чисти мускули. Които просто те смазват и те отнасят чисто физически.

Но това няма да е изключение, по същия модел бяха да вземем за пример Кукоч или към този момент упоменатият Лука Дончич, които след трансформациите съумяха да разкрият цялостния си капацитет и да се утвърдят в НБА. И по тази причина споделих, че в Америка знаят по какъв начин да го създадат това – хем баскетболистите качват мускулна маса, хем резервират структурата и гъвкавостта на тялото. Просто са невероятни експерти в това отношение.

– Казахте, че провокациите са съществени. Но какви са „ оръжията “ на Везенков, които биха му разрешили да се утвърди в НБА?

Утвърди е точната дума. Той би трябвало да разчита на своите козове, които по никакъв начин не са за подценяване. Първо – баскетболната му просветеност. Везенков умее да чете играта съвършено, а това е извънредно значимо. Второ – към този момент има опит. Игра 5-6 години в Евролигата на оптимално високо равнище, привикнал е да е напрегнат. Трето – дебелоглав. Познавам го и знам, че е пъклен окуражен да успее, на инат на компликациите. И четвърто, което съгласно мен е най-важно – невероятна работна нравственос.

Ако на него му кажат да тренира по 12 часа дневно, той ще тренира по 12 часа дневно, без да се пазари и без да стачкува. Той е предан на баскетбола, живее за играта. Няма нощни заведения, нощен живот, стои надалеч от това. Затова мисля, че налице са всички шансове да успее, стига да се опази от контузи.

Има и още нещо – един от водачите на отбора е Домантас Сабонис. Баща му – литовската легенда Арвидас Сабонис, беше другар с бащата на Везенков. И се надявам, че ще му бъде опора и поддръжка, тъй като е доста значимо да имаш на кого да разчиташ в съблекалнята.

– Какви са действителните цели пред Везенков? И може ли някой ден да го забележим като част от Мача на звездите, колкото и необикновено да звучи?

Целта да се задържи няколко години в НБА е комплицирана, само че има доста образци от Балканите, които са много близки до обстановката на Сашо. Ето – сърбинът Богдан Богданович и хърватинът Боян Богданович. Вече 7-8 години са в НБА. Сменят тимове, само че са в НБА. И са част от системата. Това е и огромната цел пред Везенков. Да остане в Лигата, без значение дали в Сакраменто или в различен тим. Защото даже и един мач да изиграе, той към този момент е с щемпел „ Играч от НБА “. А това го изстрелва в напълно друга орбита. И в случай че му се наложи да се върне в Европа, всички порти за него ще са отворени.

Надеждата ми е, при положително стичане на събитията, Везенков да бъде определен за шоумача на новобранците, следващата година ще е в Индианаполис. Там се гласоподава от почитателите на същия принцип както за Мача на звездите, само че попадат само баскетболисти, за които това им е първи сезон в НБА.

– Казахте, че упованията към него в България са нереално високи. Очаквате ли той да получава задоволително шансове за игра?

Вижте, при 82 мача на сезон – Везенков сигурно ще има роля в тима. Той не е притеглен, единствено с цел да цялостни численост. В НБА няма инцидентни баскетболисти, държа да го подчертая. Всеки един е следен извънредно детайлно, преди да получи предложение за контракт. Миналия сезон имаше 120 чужденци и е извънреден авторитет, че измежду тях към този момент се подреди и българин. А и има още нещо – той е притеглен само и единствено поради персоналните си качества. Защото слушам, че, надали не, Сакраменто го купили, с цел да се утвърди НБА на българския пазар. Истината е, че България е миниатюрен пазар и надали някой въобще позволява, че като вземат Саша Везенков и ще си покачат приходите от нашата страна. Единствените, които се употребяват от спомагателен сходен бонус, са Китай и Индия, които са големи пазари и там, с изключение на персоналните качества на баскетболистите, се регистрира и финансовият миг.

Защото в последна сметка НБА е организация, която се базира на финансите. Да, значимо е да има шоу, да е гледаемо за малките екрани, само че всичко това е обвързвано с финансите. Давам единствено един образец – при персонални срещи с ръководители на НБА съм предложил да се отвори формален магазин в София. Те ми демонстрират публични данни какви са приходите им от българския пазар и диалогът завършва до такава степен. Питат ме доста и дали НБА ще провежда някакво събитие в България, откакто Везенков към този момент е там. Шансът обаче, за жалост, е нулев, тъй като чисто обществените начинания на НБА, които не са свързани с финанси, все още са напълно ориентирани към Африка.

– Познавате чудесно системата на НБА и спецификата на всеки един от тимовете там. Подходящ ли е Сакраменти Кингс за стила на игра на Везенков?

Абсолютно. Сакраменто е превъзходен град, публиката е доста вярна, обича си тима, каквито и несполуки да има. При все, че Калифорния е единственият щат с 4 тима в НБА – двата от Лос Анджелис – Клипърс и Лейкърс, плюс Голдън Стейт Уориърс. Сакраменто постоянно е бил със самочувствието на столица на щата, само че е разбираемо, че остава в сянката на Лос Анджелис. Ако щете – даже като население. Но си обичат тима и всеки мач залата е цялостна. От предишния сезон отборът върви във възходяща линия и задачата е да се надгражда. Исторически в тима са играли доста балканци и това е добре, гледа се с друго око. Спомням си един от звездните отбори на Сакраменто, в титулярната петица имаше трима балканци – Владе Дивац, Педжа Стоякович и Хедо Тюркоглу.

Собствениците са амбициозни, задачите са високи, а отборът има построено ядро. И се работи вярно – когато започва този план преди 2 години, първо беше назначен общоприет управител. Човек с извънреден опит, който стартира да построява структурите надолу – треньор, баскетболисти и така нататък Това е забавното на модела НБА – стартира се от горната страна надолу. Винаги е бил в тимове, които стават първенци. И има рецептата за триумф.

– Какво би трябвало да знаят българските почитатели, които възнамеряват да посетят Сакраменто, с цел да следят онлайн Везенков? Има ли нещо характерно

Действително – чакам да има взрив на интереса и най-запалените почитатели да пътуват за негови мачове, тъй като в действителност си заслужава – не всеки ден може да се гледа българин в НБА. Но би трябвало да са готови, че това е много скъпо начинание. Най-евтините билети започват от 70-80 $, а за най-хубавите места цените са галактически. Но си заслужава – в Съединени американски щати отборът исторически постоянно е имал славата на един от най-атрактивните като жанр на игра, с най-резултатни мачове.

Неслучайно в НБА средите битуваше една известна максима – „ Ако някой желае да види какво в действителност е НБА, го заведи в Сакраменто “. Защото там е шоуто, страстите, любовта на почитателите, хубостта на баскетбола.

И още един любопитен факт, който е малко прочут – прякорът на Сакраменто не е „ кралете “. Това е формалното название, само че измежду баскетболната общественост са известни като „ лъвовете “. Неслучайно и в една от емблемите им има изображение на лъв, който пъклен доста наподобява на лъва от българския герб. Или с други думи – Везенков отива от едни лъвове при други, образно казано.

– Вие сте човек, който познава в елементи системата на НБА, като черпите информация от оптимално високо равнище. Какво съставлява един общоприет контракт на баскетболист от НБА и какви са клаузите в него?

Договорът на Везенков, както и на всеки един от НБА, е стоманен. Имал съм опцията да видя с очите си стандартизиран контракт на състезател от НБА – 130 страници е. От които 110 са раздел „ Задължения “. Всичко е регламентирано – медийни контакти, облекло, поведение, участия в благотворителни начинания, държание на подготовка, отношение към съотборници.И санкциите са жестоки. Неслучайно в НБА няма Дисциплинарна комисия, тъй като всички контракти са пределно ясни и точни, а при всяко нарушаване има ясно написана глоба, която не може да се апелира. И не се вършат изключения, без значение за кого става въпрос.

Само един образец ще дам – Шакийл О’Нийл не се яви на конференция преди един от Мачовете на звездите, макар че беше задължен по контракт. Решението на НБА излезе 3 часа по-късно – 50 000 $ санкция и назначение на нова конференция, при която той би трябвало да заплати наема за залата. Така действа системата на НБА – има ясни правила и важат за всички, нито един баскетболист не може да се слага над нея.

– И за край – отиването на Везенков в НБА му отваря вратата към баскетболния Еверест, само че пък наподобява, че му затваря тази към националния тим. Ще може ли скоро да забележим още веднъж Саша с екипа на България?

С една дума – не. С отиването му в НБА България го губи за националния тим. Просто няма да го пускат. Единствено изключение се прави за олимпийски игри или международно състезание, само че за задачата първо би трябвало да се класираме, несъмнено. А без него ще е още по-трудно. Но отново споделям – България към този момент завоюва доста от прекосяването му в НБА. Както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект. Защото чакам взрив на интереса към баскетбола измежду децата.

Така, както беше към шахмата поради триумфите на Веселин Топалов, към тениса поради Григор Димитров, към бокса поради Кубрат Пулев и по този начин нататък. А това е същински скъпото – превръщането на един състезател в заслужен модел за подражателство. Това е главен принцип в НБА и умерено може да се каже, че Везенков към този момент е победител.

Калин Караиванов, dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР