ЕЦБ преповтори оценките за тях на БНБРезултатите от оценката на

...
ЕЦБ преповтори оценките за тях на БНБРезултатите от оценката на
Коментари Харесай

Франкфурт потвърди: Българските банки са здрави

ЕЦБ преповтори оценките за тях на Българска народна банка

Резултатите от оценката на ЕЦБ подхождат на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, осъществени от Българска народна банка през 2016 година, и на оценките на банковия контрол по-късно, отчитайки миналия интервал и измененията в методологията с влизането в действие на счетоводния стандарт МСФО 9. Резултатите демонстрират устойчивостта на българския банков бранш като цяло.

Това оповестиха от Българска народна банка след съвещание на УС на централната банка, което разиска резултатите от цялостната оценка, осъществена от Европейската централна банка (ЕЦБ) в подтекста на настояването от страна на България за определяне на тясно съдействие сред ЕЦБ и Българска народна банка. Цялостната оценка се състоеше от обзор на качеството на активите (ПКА) и стрес тест на шест български банки. ЕЦБ се чака да разгласява подробните данни на следващия ден. Позицията на Управителния съвет по отношение на резултатите от резултатите от цялостната оценка върху надзорната политика на Българска народна банка е следната:

Следователно, Българска народна банка утвърждава резултатите от цялостната оценка. Ще бъдат подхванати следващи дейности, свързани с по-нататъшно подсилване на финансовата позиция на банките, в строго сходство с мандата на Българска народна банка и съответната регулаторна рамка.

Използвайки резултатите от ПКА и развитията след референтната дата, Българска народна банка извърши оценка по отношение на пруденциалните условия на член 92 на Регламент (ЕС) №575/2013 на Европейския парламент и на Съвета. Резултатите от оценката на Българска народна банка удостоверяват, че всяка от шестте банки извършва пруденциалните условия на горепосочения Регламент, се споделя в известието.

Управителният съвет на Българска народна банка отбелязва отличното съдействие сред Българска народна банка и ЕЦБ при осъществяването на цялостната оценка, което ще продължи в процеса на определяне на тясно съдействие.

През 2018 година ЕЦБ разгласи, че ще направи цялостна оценка на шест български банки. От Франкфурт избраха това да са първите три по активи- Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ, които по европравилата наложително подлежат на инспекция, след която минават под надзора на ЕЦБ. Към тях бяха добавени най-големите частни банки с локална благосъстоятелност – ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк. В формалното известие тогава бе оповестено още, че инспекцията, която ще включва стрестест и оценка на качеството на активите им ще бъде по данни към края на 2018 година, а резултатите от нея ще бъдат оповестени през юли 2019 година

Оценката на Франкфурт де факто се отнася за близо 60% от активите на банковата ни система, а обектите за инспекция се избират най-общо по три критерия- размер, рисков профил и значение за националната стопанска система. Тава значи, че се вземат поради няколко детайла, като да вземем за пример бизнес модел на институцията, вътрешно ръководство и ръководство на риска, опасности за капитала, опасности за ликвидността и финансирането и взаимосвързаност с останалата част на финансовата система ", разясняват от ЕЦБ.

Проверката ще бъде основана на методологиите, употребявани от ЕЦБ при регулярните цялостни оценки на банки, които неотдавна са оповестени за значими или се чака да влязат в тази категория, излиза наяве още от известието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР