Ето ви нещо странно: проучване от 2012 г. установи, че

...
Ето ви нещо странно: проучване от 2012 г. установи, че
Коментари Харесай

Миризмата на възрастни хора е съвсем реално нещо

Ето ви нещо необичайно: изследване от 2012 година откри, че хората могат да дефинират дали човек е млад или остарял единствено въз основа на миризмата му.

В изследването откривателите събират телесните миризми на участници от разнообразни възрастови групи, като ги молят да носят една и съща тениска в леглото в продължение на пет нощи с подложки под мишниците, които да попиват потта им. След това тези подложки са нарязани и сложени в буркани, които точно са дадени най-после на „ щастливите “ доброволци на възраст сред 20 и 30 години, с цел да оценят приятността на миризмата и да преценяват възрастта на донора ѝ.

„ Този опит допуска, че сходно на други животни, хората са в положение да разграничават възрастта единствено въз основа на телесната миризма и че този резултат е опосредстван основно от миризми на човеци в преклонна възраст “, написа екипът в своето изследване и прибавя, че „ механизмът зад този резултат понастоящем не е прочут, даже при нечовекоподобни животни “.

Според изследването ясно изразената „ миризма на остарял човек “ или „ миризма на старешки дом “ наподобява е междукултурна. В Япония даже си имат дума за нея – карейшу.

„ Възрастните хора имат забележима миризма под мишниците, която по-младите хора считат за много неутрална и не доста неприятна “, споделя в изказването си сетивният невролог и старши създател на публикацията Йохан Лундстрьом. „ Това е изненадващо, като се има поради известната визия за миризмата на старостта като неприятна. Възможно е обаче други източници на телесни миризми, като кожата или дъха, да имат разнообразни спомагателни резултати. “

Отделно изследване откри, че произвеждащият миризма съставен елемент 2-ноненал, „ неутолим алдехид с неприятна мазна и тревиста миризма “, както и някои липиди по кожата, се усилват с възрастта на хората, което допуска, че те имат роля във въпросното им характерно благоухание.

Екипът на Лундстрьом изрича съмнение, че задачата на основаването на тези миризми и способността им да се откриват може да е обвързвана с намирането на подобаващи сътрудници. Екипът отбелязва, че по-възрастните мъжки инсекти са желани пред по-младите, с по-висок репродуктивен триумф, евентуално защото това демонстрира, че те имат адаптивни качества, които са им разрешили да доживеят до дълбока напреднала възраст.

„ Подобно на други животни – прибавя Лундстрьом, – хората могат да извличат сигнали от телесните миризми, които ни разрешават да дефинираме биологичната възраст, да заобикаляме заболели човеци, да избираме подобаващ сътрудник и да разграничаваме родственици от нероднини. “

Необходими са още проучвания, с цел да се откри точната причина за миризмата и какво преимущество може да има тя за хората.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР