Ето ситуацията във вторник, 3 октомври 2023 г. Борба Най-малко двама

...
Ето ситуацията във вторник, 3 октомври 2023 г.
Борба Най-малко двама
Коментари Харесай

Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 587

Ето обстановката във вторник, 3 октомври 2023 година

Борба

Най-малко двама души бяха убити и осем бяха ранени при съветски обстрел на южната Херсонска област на Украйна. Губернаторът Александър Прокудин сподели, че офанзивите са засегнали жилищни региони, магазини, медицински заведения и друга гражданска инфраструктура. Кметът на Харков Игор Терехов сподели, че градът ще построи първото напълно подземно учебно заведение в Украйна, с цел да отбрани учениците от честите бомбени и ракетни офанзиви на Русия. Докато доста учебни заведения в районите на първа линия бяха принудени да преподават онлайн, Харков провежда към 60 обособени класни стаи в системата на метрото си преди образователната година, която стартира на 1 септември, създавайки място за повече от 1000 деца да учат там.

Дипломация и политика

Външните министри на Европейския съюз демонстрираха поддръжката си за Украйна на среща в Киев, първата им отвън границите на блока, откакто проруски претендент завоюва избори в Словакия и Конгресът на Съединените щати остави помощта за войната на Украйна отвън сметката за краткотрайни разноски. „ Европейски Съюз остава обединен в поддръжката си за Украйна. … Не виждам нито една държава-членка да се откаже от уговорката си “, сподели висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел пред кореспонденти. Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че продължителността на войната е обвързвана с поддръжката на нейните съдружници. „ Нашата победа зависи директно от нашето съдействие: колкото по-силни и кардинални стъпки предприемем дружно, толкоз по-бързо тази война ще завърши “, сподели Зеленски в изказване на уеб страницата си, призовавайки Европейски Съюз да разшири глобите против Русия и Иран, който доставя атакуващи дронове за съветските сили. Той също по този начин прикани за „ ускорение “ на работата за ориентиране на „ замразените съветски активи за финансиране на възобновяване на раздраната от война Украйна “.


Белият дом на Съединени американски щати съобщи, че е бил във връзка със съдружници и сътрудници по отношение на финансирането на Украйна и акцентира, че има продължаваща двупартийна поддръжка в Конгреса за продължение на поддръжката за страната. Москва сподели, че въпреки да чака Вашингтон да продължи поддръжката си за Украйна, гласуването в Конгреса е знак за възходящи разделения в западните страни във връзка с спора. „ Според нашите прогнози умората от този спор, умората от изцяло неуместното спонсорство на режима в Киев ще нараства в разнообразни страни, в това число Съединените щати “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Оръжия

Министерството на стопанската система на Германия съобщи, че износът на военно съоръжение за Украйна е повишен повече от четири пъти до момента тази година, до 3,3 милиарда евро (3,48 милиарда долара), което прави Киев главният адресат на немски оръжия. Министерството на защитата на Дания съобщи, че ще похарчи 100 милиона крони (14,1 милиона долара) в взаимна европейска поръчка за муниции в помощ на Украйна. В петък Европейската организация по защита (EDA) заяви, че седем страни от Европейски Съюз са поръчали 155-милиметрови артилерийски снаряди за Киев и за попълване на изчерпаните ресурси. Доставката се чака през 2024 г. Първата партида танкове Leopard 2, изпратени за ремонт в Полша, откакто бяха развалени на бойното поле, бяха върнати в Украйна, съгласно Полската група за въоръжение. Германия и Полша се договориха да основат център за ремонт на танковете през юли. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР