Кратки факти за Нобеловата награда

...
Ето поглед върху Нобеловата награда, международна награда, която се дава
Коментари Харесай

Ето поглед върху Нобеловата награда, международна награда, която се дава всяка година за постижения във физиката, химията, медицината, литературата, икономиката и мира.

3-10 октомври 2022 г. – Обявяват се Нобеловите награди. Нобеловата награда за мир се присъжда на лишения от свобода беларуски адвокат Алес Бяляцки и правозащитни групи от Русия и Украйна – Мемориал и Център за граждански свободи.

4-11 октомври 2021 г. – Обявяват се Нобеловите награди. Нобеловата награда за мир се присъжда на журналистите Мария Реса и Дмитрий Муратов за усилията им да защитят свободата на изразяване във Филипините и Русия.

Други факти

Получателите на Нобелова награда се наричат ​​лауреати.

Нобеловият комитет пази имената на номинираните за лауреати поверителни в продължение на 50 години, преди да бъдат публикувани.

Наградата се състои от медал, лична диплома и парична награда (10 милиона шведски крони (SEK) – приблизително 900 000 долара към октомври 2022 г.).

Основният надпис от едната страна на медалите за Нобелова награда по физика, химия, медицина и литература е един и същ: „Inventas vitam juvat excoluisse per artes“, в свободен превод „И тези, които подобриха живота на земята чрез ново, намериха майсторство“. Превод дума по дума, „изобретенията подобряват живота, който е разкрасен чрез изкуството“.

Медалът за мир има надпис „Pro pace et fraternitate gentium“, в превод „За мира и братството на хората“.

Медалът по икономика е без надпис.

Нобеловите награди се обявяват предварително, но се присъждат ежегодно на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел.

Нобеловите награди за физика, химия, медицина, литература и икономика обикновено се присъждат на церемония в Стокхолм, Швеция.

Нобеловата награда за мир обикновено се присъжда на собствена церемония в Осло, Норвегия. Периодично не се присъжда награда. Това се случи последно през 1972 г.

Броят на победителите е ограничен до трима за категория.

Човек трябва да е жив, за да бъде номиниран. Ако умрат по време на периода на разглеждане, името им ще бъде премахнато. Само ако човек бъде обявен за победител и умре преди церемонията, ще бъде дадена посмъртна награда.

Нобеловата фондация защитава общите интереси на институциите, присъждащи наградите: Шведската кралска академия на науките, Шведската академия, Каролинский институт и Норвежкия Нобелов комитет.

Хронология

1866 - Шведският химик, инженер и индустриалец Алфред Нобел изобретява динамит. По-късно изгражда компании и лаборатории в повече от 20 страни по света.

10 декември 1896 г. - Нобел умира в Италия на 63-годишна възраст. Завещанието му дава награди в пет категории: физика, химия, медицина, литература и мир.

29 юни 1900 г. - Създадена е Нобеловата фондация. Това е централният орган на Нобеловата организация, отговорен за присъждането на Нобеловите награди.

1901 - Присъждат се първите Нобелови награди.

1939-1943 - Не се присъждат Нобелови награди за мир.

1968 - Шеста награда, икономика, е добавена от Банката на Швеция (Sveriges Riksbank) в памет на Алфред Нобел.

2016 – Класът от 376 кандидати за наградата за мир е най-големият досега.

4 май 2018 г. – Нобеловата фондация обявява решението да отложи връчването на Нобеловата награда за литература за 2018 г. поради скандал със сексуално неправомерно поведение в рамките на Шведската академия. Фондацията връчва наградата на 10 октомври 2019 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР