Ето още нещо, което шахматистите трябва да следят: замърсяването на

...
Ето още нещо, което шахматистите трябва да следят: замърсяването на
Коментари Харесай

Шахматистите са изправени пред тежък враг: замърсяването на въздуха

Ето още нещо, което шахматистите би трябвало да наблюдават: замърсяването на въздуха.

Това е крайният резултат от неотдавна оповестено изследване, съавтор на откривател от Масачузетския софтуерен институт, което демонстрира, че шахматистите се показват обективно по-зле и вършат по-неоптимални ходове, измерено посредством компютъризиран разбор на техните игри, когато във въздуха има повече фини прахови частици.

По-конкретно, при умерено нарастване на фините прахови частици, вероятността шахматистите да създадат неточност се усилва с 2,1 процентни пункта, а размера на тези неточности се усилва с 10,8 %. Поне в тази конюнктура по-чистият въздух води до по-ясни глави и по-остро мислене.

„ Откриваме, че когато хората са изложени на по-високи равнища на замърсяване на въздуха, те вършат повече неточности и вършат по-големи неточности “, споделя Хуан Паласиос, икономист в Лабораторията за устойчива урбанизация на Масачузетския софтуерен институт и съавтор на неотдавна оповестена публикация, в която се разказват детайлности констатациите на изследването.

Докладът „ Качество на въздуха в пространствата и взимане на стратегически решения “ се появява през днешния ден в предварителна онлайн форма в списанието Management Science. Авторите са Steffen Künn, доцент в Училището по бизнес и стопанска система към Университета в Маастрихт, Холандия; Паласиос, който е началник на проучванията в Лабораторията за устойчива урбанизация, в Департамента за градски проучвания и обмисляне на MIT (DUSP); и Нико Пестел, доцент в Училището по бизнес и стопанска система към университета в Маастрихт.

Най-трудният зложелател до момента?

Фините прахови частици се отнасят до дребни частици с диаметър 2,5 микрона или по-малко, означени като PM2,5. Те постоянно се свързват с горяща материя - без значение дали посредством мотори с вътрешно горене в коли, електроцентрали, работещи с въглища, горски пожари, готвене на закрито посредством открит огън и други Световната здравна организация пресмята, че замърсяването на въздуха води до над 4 милиона преждевременни смъртни случаи по света всяка година заради рак, сърдечно-съдови проблеми и други болести.

Учените са създали доста проучвания, изследващи резултатите от замърсяването на въздуха върху познавателните качества. Настоящото изследване добавя тази литература, като проучва тематиката в изключително следена среда. Изследователите са изследвали представянето на 121 шахматисти в три шампионата от седем кръга в Германия през 2017, 2018 и 2019 година, включващи повече от 30 000 шахматни хода. Учените използваха три датчика, свързани с мрежата, вътре в мястото на шампионата, с цел да мерят концентрациите на въглероден диоксид, PM2.5 и температурата, всички от които могат да бъдат повлияни от външни условия, даже и на закрито. Тъй като всеки шампионат продължи осем седмици, беше допустимо да се изследва по какъв начин измененията в качеството на въздуха са свързани с измененията в представянето на играчите.

В упражнение за репликация създателите откриха същите въздействия на замърсяването на въздуха върху някои от най-силните играчи в историята на шаха, употребявайки данни от 20 години игри от първата дивизия на немската шахматна лига.

Междувременно, с цел да оценят въпроса за представянето на играчите, учените са употребявали софтуерни стратегии, които правят оценка всеки ход, изработен във всяка шахматна среща, разпознават оптимални решения и означават обилни неточности.

По време на шампионатите концентрациите на PM2.5 варираха от 14 до 70 микрограма на пространствен метър въздух, равнища на експозиция, които нормално се срещат в градовете в Съединени американски щати и другаде. Изследователите изследваха и изключиха различни евентуални пояснения за спада в продуктивността на играчите, като нараснал звук. Те също по този начин откриха, че въглеродният диоксид и температурните промени не подхождат на измененията в продуктивността. Използвайки стандартизираните рейтинги, които печелят шахматистите, учените регистрират и качеството на съперниците, с които се изправя всеки състезател. В последна сметка анализът, употребяващ правдоподобно случайната разновидност в замърсяването, провокирано от промени в посоката напразно, удостоверява, че констатациите се дължат на директното излагане на частици във въздуха.

„ Произволното излагане на замърсяване на въздуха е това, което подтиква представянето на тези хора “, споделя Паласиос. „ Срещу сравними съперници в един и същи турнирен кръг, излагането на разнообразни равнища на качество на въздуха прави разлика в качеството на хода и качеството на решенията. “

Изследователите също откриха, че когато замърсяването на въздуха е по-лошо, шахматистите се показват още по-слабо, когато са подложени на времеви ограничавания. Правилата на шампионата изискват 40 хода да бъдат направени в границите на 110 минути; за ходове 31-40 във всички мачове нарастването на замърсяването на въздуха с 10 микрограма на пространствен метър докара до увеличена възможност за неточност от 3,2 %, като размера на тези неточности се усили със 17,3 %.

„ Намираме за забавно, че тези неточности се случват изключително във етапа на играта, когато играчите са изправени пред напън във времето “, споделя Паласиос. „ Когато тези играчи нямат способността да компенсират [за] по-ниските когнитивни резултати с по-голямо обсъждане, [това] е мястото, където следим най-големите въздействия. “

„ Можеш да живееш на благи разстояние и да бъдеш обиден “

Паласиос акцентира, че както демонстрира изследването, замърсяването на въздуха може да засегне хората в места, където може да не мислят, че има разлика.

„ Не е като да живееш до електроцентрала “, споделя Паласиос. „ Можеш да живееш на благи разстояние и да бъдеш обиден. “

И до момента в който фокусът на това съответно проучване е тясно фокусиран върху шахматистите, създателите пишат в публикацията, че констатациите имат „ мощни последствия за висококвалифицираните офис служащи “, които също могат да бъдат изправени пред сложни когнитивни задания в условия на изменчив въздух замърсяване. В този смисъл Паласиос споделя: „ Идеята е да предоставим точни оценки на политиците, които вземат сложни решения за разчистване на околната среда. “

Всъщност, отбелязва Паласиос, фактът, че даже шахматисти - които прекарват безчет часове в подготовка за всевъзможни сюжети, пред които могат да се изправят в мачовете - могат да се показват по-зле, когато замърсяването на въздуха се увеличи, допуска, че сходен проблем може да засегне когнитивно хората в доста други условия.

„ Има от ден на ден документи, които демонстрират, че замърсяването на въздуха има цена и има цена за от ден на ден хора “, споделя Паласиос. „ И това е единствено един образец, показващ, че даже за тези доста [отлични] шахматисти, които си мислят, че могат да победят всичко - добре, наподобява, че със замърсяването на въздуха те имат зложелател, който им вреди. “

Подкрепа за изследването беше предоставена частично от Висшето учебно заведение по бизнес и стопанска система в Маастрихт и Института за стопанска система на труда в Бон, Германия.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР