Ето коментара на инж. Иванов дни преди пускането на дългоочакваната

...
Ето коментара на инж. Иванов дни преди пускането на дългоочакваната
Коментари Харесай

Проектантът на новия булевард: Левски ще реши проблема със задръстванията и наводненията във Варна

Ето коментара на инж. Иванов дни преди стартирането на дълго чаканата пътна артерия: 

" Булевардът е към този момент към своя край, има още неща, които би трябвало да се доизкусурят, само че към този момент виждам това, което е заложено като концепция в плана. А тя беше да има една съществена артерия, която да пресича града от юг на север. Защото във Варна това е най-трудната връзка, това се вижда от придвижването по главните булеварди. Като следим придвижването в града по бул. " Владислав ", " Сливница " и " Цар Освободител " в посока море, вътрешността на града и назад, те са с добра пропускателна дарба. Най-големите тапи се образуват, когато придвижването би трябвало да поеме в посока север. Това се вижда на всички светофарнорегулирани кръстовища по тези булеварди. Очакваме бул. " Левски “ да се яви една огромна опция за всички тези водачи на МПС, които търсят тази посока.   

Такива планове се извършват сега в София и там по същия метод се получават тапи. Затова на доста кръстовища са избрали обособени пътни връзки на едно равнище. Такъв повсеместен бул. обаче с дължина над 3 километра няма изграждан в България или най-малко аз не знам.

По време на строителството и преди да стартира то, имаше един направен проект от 2009 година. Когато започнахме да приказваме за реализацията му се оказа, че всички уреди, които са планувани би трябвало да се преработват, тъй като не дават отговор на новите европейски правила за строителство. Когато започнахме да гледаме по какъв метод ще се осъществя самото строителство, тогава се оказа, че сменихме и концепцията за местата на пресичане на главните булеварди. В остарелия план беше предвидено да се построи едно оборудване, което да бъде светофарнорегулирано и вливането в булеварда да става чрез светофари.

След като разгледахме тази опция, по наше гледище и след разискване с специалистите на общината, беше призната концепцията, че доста по-удачно е по време на строителството да не се затварят булевардите, а да изградим уреди от двете страни на съществуващото трасе, през което да премине кръгово кръстовище. След като приехме тази идея се наложи смяна на пътния план в тези сектори на основните булеварди ", изясни инж. Иванов.  

По мотив на тиражираните идеи за затрупан бул. по образеца на някои градове по света, инж. Иванов съобщи:

" Голямото предизвикателство на този бул., е че по средата му тече Франга дере. Една такава връзка, при която би следвало един път на 1000 години да пристигна доста вода, с което сме се съобразили, би затруднило много неща. Представяте ли си един тунел, дълъг 3 километра, на който да има единствено изходи на някой от булевардите? Това би затруднило много движението. Смятам, че по този начин както го направихме, открит, този бул. ще бъде ярък в по-голямата част на деня. Движението в града е най-вече в светлата част на деня. Едва ли водачите биха желали да карат при изкуствено осветяване. Смятам, че това, което сега се реализира е доста доста. "

По мотив мненията, че построяването на новия бул. много се е проточило във времето специалистът сподели:

" Най-големият проблем при строителството на булеварда беше, че подземният кадастър, който ни предоставиха при започване на строителството, беше доста остарял и неакуратен. При започване на работа, това, което никой от варненци не видя, е че имаше доста връзки, които се наложи да бъдат  реконструирани. Съответно кабели високо напрежение, които зареждат цели квартали, те минаваха през дерето, надлежно водопроводи, битова и дъждовна канализация...Всички изникваха като напълно неизвестни за подземния кадастър. При тяхното постигане и късане по време на работа се постановяваше строителството да стопира. "

Относно терзанията на варненци, че булеварда ще потъне във вода при първият изобилен дъжд проектантът разяснява:

" При първия дъжд булевардът не би се трансформирал в река, тъй като по средата му има оставено задоволително място, в което да се събере всичката вода, която ще пристигна в това дере. Всичко това е изчислено от експерти въз основата на прогнози с коефициент на сигурност за 1000 години. Не изключваме, че е допустимо по-мащабно естествено злополучие да ни връхлети. В такъв случай ще спомогне това, че водата няма да нанесе другаде пакост, а ще изтече. Защото булевардът като цяло е с надолнище от РЗИ-Варна до своята най-долна точка, варненското езеро. Така че няма да се събере вода и да стане езеро. Това, което се случваше по време на строителството, когато се образуваха тези големи басейни, беше защото се постарахме да не стопираме придвижването по главните булеварди. Докато се строяха оборудванията и бяха затворени старите, които бяха на доста по-висока кота от това, което е новото корито на дерето, се получаваше задържането на водата по време на строителството. Котата на новото дере, което е направено от край до край, е от 8 до 12 метра под равнището, на което е вървяло остарялото дере. "  

Притесненията на живеещите по протежението на булеварда, че са им отнети паркоместата инж. Иванов съобщи:

" Мога да кажа, че булевардът не е " изял “ нито едно паркомясто. Единствено на един паркинг, който беше изработен пред един блок, само че това е правено през 80-те години, преди регулацията, планувана за бул. " Левски “. Имам поради пред блока на ул. " Струга “.

Искам да кажа още нещо значимо за булеварда. Нашата преценка на проектантите, е че тези кръгови кръстовища, които имат по общо мнение и по международни разбори, към 40% по-висока пропускателна дарба от светофарнорегулираните кръстовища. Смятаме, че това доста ще облекчи трафика в гр. Варна. Все още не отворен булеварда, само че кръговите кръстовища действат на равнището на старите булеварди и те се запушват не от придвижването в кръговите кръстовища, а от прилежащите близки светофарнорегулирани кръстовища. Това нещо ще се избегне, когато бъде пуснат в цялостния му размер новия бул..

Благодарим на Община Варна, че ни гласоподава това доверие да създадем този план, с който в действителност един архитект може единствено да се гордее ", завърши инж. Недялко Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР