Ето какво пише по руското издание „Новая газета. Европа“. Първият

...
Ето какво пише по руското издание „Новая газета. Европа“. Първият
Коментари Харесай

”Новая газета. Европа”: Новият бог на войната е HIMARS; гори настъплението на Путин в Украйна

Ето какво написа по съветското издание „ Новая газета. Европа “. Първият стадий от войната на Русия в Украйна – завладяването на Киев за три дни – от дълго време е провален. Както и второто – да бъде отрязана Украйна от морето. Но мнозина в Москва имаха илюзии (или страхове, или надежди), че в Донбас съветската войска, безмилостна и страховита като хладилник, ще пропълзи към украинските позиции, смачквайки украинската отбранителна линия с огнена вълна и запълвайки това, което е останало от нея с пушечно месо. В Кремъл бяха уверени, че Путин, имайки смазващо предимство в техника и муниции (на всеки украински снаряд се падат по 20 руски), ще наложи война на безсилие на Украйна и ще я завоюва. Последната седмица разруши тази заблуда. Руският фронт, или по-точно неговият гръб, на дълбочина 60-80 км, гори в пламъци. Горят хранилища в Червения лъч. В Донецк горят десетки хранилища. Гори техника на летището в Мелитопол, хранилища в Херсон и Нова Каховка, още веднъж горят армейските съветски пунктове в Чернобаевка. В деня след завладяването на Лисичанк изгоря голям дивизионен склад в Попасна.

Вече е ясно: не горят просто складовете, а гори съветската атака. Това е горящата сталинска военна тактика, възприета от генералите на Руската федерация: да се настава с пушечно месо зад огнен вал, безредно, напразно стреляйки по площадите и жилищните здания. След завладяването на Лисичанск съветските войски минаха в нахлуване по всички фронтове (това беше незабавно откакто Путин разгласи „ оперативна пауза “), само че незабавно бяха посрещнати с невъобразим огън.

Целевият украински ракетен обстрел по хранилища е в внезапен контрастност с съветския обстрел на скъпи ракети по жилищни комплекси, търговски центрове и площади. Военният специалист и някогашен водач, полковник от въоръжените сили на Украйна от запаса Роман Свитан прави оценка броя на унищожените съветски хранилища на 15-20%. Очаква се украинската войска да премине в нахлуване, сед като унищожи всички хранилища. Складовете се удрят с " Hymars ", също с M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), инсталирани на шасито на общоприет американски армейски камион M1140 с пускова установка за шест ракети GMLRS. Има и различен вид, който разрешава вместо шест GMLRS да изстреля една ракета ATACMS, която лети на 300 км, само че тяхното потребление към момента се чака.

HIMARS има редица изключителни преимущества пред съветските системи. Първо, американският ракетен комплекс е мобилен като елементарен камион. Това значи, че HIMARS се движи по естествен път, потегля към позиция, изстрелва ракети и незабавно се реалокира със скорост от 80 км / ч. Трудно е да го поразиш. Второ, ракетите GMLRS (в този случай G значи направлявани), изстреляни от Hymars, се насочват от GPS и поразяват извънредно тъкмо задачата. Това го отличава от съветските " Торнадо ", " Град " и " Ураган ", с които Москва се гордее. Трето, HIMARS, още веднъж, за разлика от съветските Smerchs, не се нуждае от пусково-зареждаща установка. Той просто отива до мястото, където блокът с ракети лежи на земята, подвига го - и е подготвен за залп!

Използването на HIMARS унищожава цялата логистика на съветската войска. Руската войска е привикнала да води война по този начин: тя построява великански хранилища на 60 км от фронта и транспортира всички тези хранилища с камиони. „ 60 километра пренасяне “, споделя Алексей Арестович, консултант в президентската канцелария, „ това са три пътувания с камиони дневно, 90 са две, 120 е едно. Офанзива за съветската войска е допустима единствено в случай че камионът успее да направи три автобуса за един ден.

Вече се удостоверяват предвижданията, че актуалната мрежово-центрична война превъзхожда очевидно сталинската идея от 1941 година, която употребява съветското командване: залп от огън плюс пушечно месо. И второ, Путин не съумя да трансформира тази война в позиционна, както искаше, тъй като позиционната война допуска, че врагът вижда единствено фронтовата линия и не може с допустима акуратност да удари основна военна инфраструктура зад нея.

„ Каква военна машина е построил Путин “, пита Арестович саркастично, „ в случай че четири HIMARS могат да я унищожават? “

Според специалистът от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна полковник от запаса Олег Жданов, украинската войска разполага сега със 17 американски HIMARS и техните аналози. „ Красни Луч “, „ Стаханов “, „ Змийски остров “ и С-300, унищожени край Херсон преди 10 дни, също са в „ сметката “ на HIMARS. Това вбесява висшото командване на съветските войски в Москва, само че по този начин и не съумяват да се опълчват.

По материали от „ Нова газета. Европа “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР