Ето какво още каза той: - Да започнем от прочита Ви

...
Ето какво още каза той:
- Да започнем от прочита Ви
Коментари Харесай

Антон Хекимян: София е заложник на сделката между Васил Терзиев и Борис Бонев

Ето какво още сподели той:

- Да стартираме от прочита Ви на патовата обстановка, в която СОС да не може да стартира работа всъщност, тъй като не може да избере ръководител. 

- Колегите от най-голямата група - тази на ПП-ДБ и " Спаси София ", очевидно пристигнаха неподготвени още в първия работен ден на 13 ноември. Те доста добре знаят, че са виновни за съставянето на болшинство. Съставянето му, както и изборът на ръководител, зависи от тях и тук не може да се стои зад оправданието, че би трябвало да се поддържат политики. Всяка група има своите политики и тя ще се опита да ги извърши в границите на този 4-годишен мандат. Азбучна истина обаче е, че изборът на ръководител е фамилната фотография на новото болшинство, т.е. гласувалите за новия ръководител са и новосформираното болшинство около него.

ПП-ДБ и " Спаси София " на този стадий не съумяват да образуват такова болшинство. Въпреки договарянията, които направиха с част от партиите (ГЕРБ-СДС е твърда съпротива още от първия ден и не отидохме на тези договаряния и ясно декларирахме защо), те получиха ясна оценка и безапелационна позиция от тези партии, че няма да поддържат Борис Бонев. Ние обаче още веднъж го видяхме като претендент в понеделник. Тоест те още веднъж не бяха подготвени за работа, което най-вероятно ще се случи и идващия четвъртък, макар че в този момент имаме малко повече време да обмислят каква тактика ще подхващат.

- Това значи ли, че една от отстъпките от страна на ГЕРБ-СДС би могла да е поддръжка за ръководител, препоръчан от ПП-ДБ и " Спаси София ", друг от Борис Бонев?

- Не споделям, че сме склонни да подкрепим друга фигура, тъй като е доста значимо коя ще е тя. Не можем просто да натиснем бутона единствено тъй като няма да е Борис Бонев. Тук приказваме напълно за поредност от страна на ГЕРБ-СДС, тъй като ние чувахме по време на акцията, а и години наред преди този момент, " Не с ГЕРБ ", " в никакъв случай с ГЕРБ ". Включително господин Бонев в понеделник след края на съвещанието сподели, че с ГЕРБ коалиция няма да вършат, само че редом с това търсят поддръжка. И в тази ситуация мисля, че София е пленник на договорката сред господин Терзиев и господин Бонев, в случай че те са се събрали в обединението, която виждаме сега в СОС, с обещанието Терзиев да е кмет. Всички знаем, че Бонев имаше упоритостта да е кмет, само че в случай че той е приел да е ръководител на Общинския съвет, а сега не могат да се схванат в тяхната си сглобка по какъв начин да работят и се стигне до обстановка ПП-ДБ да повдигнат различен претендент, не знаем дали тази сглобка няма да се разглоби. Тя може доста бързо да се унищожи според от това какви договаряния се водят за поддръжка. 

Така че София е пленник на договорката сред Терзиев и Бонев и доста мъчно възелът може да бъде развързан, до момента в който те самите вътрешно не се схванат. Аз чух един от представителите на " Спаси София " - господин Зографски, който сподели, че за тях е било извънредно огромен компромис да влязат в обединението ПП-ДБ. Въпросът е този огромен компромис дали ще докара до още един компромис от страна на господин Бонев, който да не е ръководител или нещо друго? Но това са си техни партийни неща.

- Подобен блокаж на Народното събрание наблюдавахме и когато се стигна до избора на Вежди Рашидов като компромисната фигура на най-възрастния народен представител, който краткотрайно да е пръв измежду равни. Може ли да се копира сполучливо този модел и в локалния парламент?

- Грети Стефанова да е ръководител ли? Първо би трябвало да я предложат, тъй като даже концепцията за господин Рашидов отново пристигна като предложение по време на съвет, който се организира тогава. Но няма да се изморя да дублирам, че обвързване на най-голямата група в Общинския съвет - тези, които гръмко заявяват, че са спечелили изборите, е да сформират болшинство. Те са виновни за болшинството в общинския съвет и да си изберат ръководител. Защото те са тези, които пристигнаха с концепцията да ръководят, пристигнаха с обещанието за квалифициран екип. Макар че до момента не виждаме квалифицирания екип на господин Терзиев, не го видяхме и в нощта на погрома в центъра на София при митингите. Можем да попитаме Терзиев и къде е неговият екип от заместник-кметове. Той евентуално има правото да ръководи и еднолично, само че ние по този начин и не видяхме публично показване на неговите заместници. Ако декларираш, че се готвиш за този пост от 4, 6 месеца или повече от година, би трябвало да си избрал хората, с които ще работиш, а това не го виждаме.

И нещо друго значимо, на което би трябвало да се обърне внимание - господин Терзиев кани водачите на партии за договаряния, само че той не излиза пред общинския съвет, с цел да каже какво се случва на тези договаряния. Излизат мнения в медиите, само че той е индивидът, който осъществя процеса за търсене на болшинство. Паралелно с това никой не излиза да каже за какво ние би трябвало да подкрепим господин Бонев. Ние просто би трябвало да го подкрепим, тъй като е той, и да верифицираме тяхната сделка. Това няма по какъв начин да се случи. Но по-особеното е, че до момента в който Терзиев търси поддръжката, ние не знаем той с кого тъкмо води диалозите. Единствено господин Бонев излиза след несполучливите съвещания на СОС да изяснява с кого и по какъв начин ще се коалира. Важно да изяснят за техните гласоподаватели най-много два паралелни процеса ли текат, Терзиев ли води процеса по търсене на болшинство или Бонев.

- Намирате ли някъде допирателни с ПП-ДБ и " Спаси София " въпреки всичко? И може ли съгласно Вас " сглобката " да се повтори в локалния парламент?

- Аз съм сигурен, че в случай че седнем, а пък слушах и много деликатно и стратегиите на претендентите за кметове, от които множеството виждам в общинския съвет и се веселя, че не са били претенденти единствено с цел да бъдат такива, а и да работят за града, само че съм сигурен, че можем да намерим доста допирни точки. В процеса на работа също ще се намират такива. Но е добре да се знае, че концепциите, които ние от ГЕРБ-СДС представяхме по време на акцията, бяха плод на доста квалифициран и добре работещ до този миг екип, и бяха безусловно реалистични. Така че, ние ще се борим за тези реалистични хрумвания.

Голямата разграничителна линия сред нас от ГЕРБ-СДС и всеки останал в общинския съвет ще бъде това, че ние държим на думата си и няма да желаеме да работим по тематични болшинства - нещо, на което очевидно разчитат от ПП-ДБ. Тематичните болшинства значат стопански болшинства - съгласие, покупко-продажби, нещо, което се случва и се слага на масата да се дискутира, в което няма неприятно, само че търсенето на тематично болшинство за всяка една от точките, които от време на време са и над 100 за разглеждане, би означавало блокиране на работата и нейното закъснение.

Но в случай че има някой, който блокира работата на СОС, това са ПП-ДБ и " Спаси София ", тъй като в последна сметка те оферират един и същи претендент, без да обяснят за какво, без да кажат какво са се разбрали с другите партии. А даже и да са говорили по политики за София, множеството партии споделиха, че няма да поддържат Бонев, което пък е ясно обръщение към най-голямата група в СОС.

- Завъртя се и тезата, че Борис Бонев няма доста потребни ходове след толкоз години в съпротива и деятел на " Спаси София ", с изключение на да бъде ръководител на Столичния общински съвет.

- Никой не подсигурява позиция за това, че ще бъдеш ръководител на СОС единствено тъй като си бил деятел n на брой години. През това време и други хора са били деятели в " Спаси София " и като публицисти също сме ги отразявали. Да, те са излъчили господин Бонев, само че няма нещо, което да е обезпечено, както и на никого от останалите, че ще бъде кмет, общински консултант и така нататък единствено тъй като по този начин си го е представял.

Тази декларативност за това, че би трябвало да е той, идва от сделката сред Терзиев и Бонев кой да бъде претендентът за кмет и какъв да е ръководител на СОС. Но ние не можем да верифицираме техните сделки и никой не е задължен да го прави. В последна сметка софиянци не са дали 31 общински съветници на ПП-ДБ-СС, а 23-ма, казвайки им да намерят метод да ръководят и с други.

Отделен въпрос е дали ще водят секрети договаряния с някого. Кой беше дал зелена светлина на Бонев да приказва или да търси поддръжка от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които те обругаваха политически с посланията си преди балотажа. Знаете, те бяха " неприятните ", бяха " Путин ", " крайни екстремисти ", " извънредно леви ", а в един миг се оказаха вероятни сътрудници в едно последващо ръководство.

- В някакъв миг може би ще е необходим и документ, който да рамкира възможното взаимно ръководство на града, в случай че не останем на разновидността с плаващи болшинства?

- Най-добрият вид е да има постоянен документ или някаква постоянна позиция, зад която да застанат партиите, които ще поддържат последващо болшинство, без значение кои са те.

Източник: dir.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР