Ето каква каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то. Единен

...
Ето каква каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то. Единен
Коментари Харесай

Ето каква каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Ето каква каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то. Единен цивилен номер се получава при раждането. Индивидуалната за всеки жител композиция от 10 числа служи за идентифициране и носи значима информация за притежателя си.

Ето каква каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Първите 6 числа от ЕГН-то на всеки човек съдържат рождената му дата. Първите две числа са за годината. Останалите следват месеца и датата.

За родените след 2000 година има обаче специфичност

Ако месецът, в който е роден индивидът е едноцифрено число, да вземем за пример от 1 до 9 към него се прибавя 40 и се получават трета и четвърта цифра надлежно 41, 42, 43 и по този начин до 49. Ако месецът на раждане е двуцифрено число – 10, 11 или 12 се прибавя 40 към него и се получават трета и четвърта цифра 50, 51 или 52.

Двете числа след рождената дата носят информация за региона, в която е родено лицето и поредността на раждане в съответната област. Предпоследната цифра демонстрира пола, като за дами се употребяват нечетни, а за мъже – четни числа. Последната цифра от ЕГН-то е контролна и се пресмята по комплициран логаритъм.

Възможностите за образуване на ЕГН са достатъно положителни, тъй че да може да се разпознава безпроблемно всеки един български жител. Начинът наобразуването му, разрешава неизчерпаема композиция от числа.

Карловският областен съд е върнал детето на 43-годишната Галя Танева от пловдивското село Иван Вазово, която го роди у дома и 3 години отхвърляше да го записва, с цел да получи ЕГН и акт за раждане, напомня SafeNews.

4-годишното момченце, което самата майка наричаше Буда, към този момент се споделя Атанас Галев Танев. То прекара няколко месеца в приемно семейство в Калофер, само че от средата на септември м.г. още веднъж е с майка си.

Източник: actualno

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР