Етеричното масло от синап е познато от векове като хранителна

...
Етеричното масло от синап е познато от векове като хранителна
Коментари Харесай

Етерично масло от синап

Етеричното масло от синап е познато от епохи като хранителна добавка, лек за всевъзможни здравословни недоволства, а в Индия и Бангладеш даже като афродизиак. То има бурна история - в някои интервали се е считало за токсично за хората, в този момент е прието за здравословна храна и лек. Използва се в козметиката, физиотерапията и под дърво и камък. Разнообразната му приложимост изисква да се познава по-добре, с цел да се ползва ефикасно.

Описание на растението синап, от което се добива етерично масло

Синапеното масло е артикул, получен от сортове сива горчица с латинско наименование Sareptskaya. Тази просвета е едногодишно растение и е в едно семейство със зелето. В диворастящо положение се намира в Централна Азия, северните елементи на Китай, Монголия и региона Сибир.

Растението им дълъг корен, който прониква на 200-300 метра подземен. Стеблото му е голо, с разклонена основа, стига до метър и половина височина. Цветът е дребен, в златисто жълто, образува съцветия. Цъфти през април-май. Плодът му съставлява шушулка, към 5 сантиметра дълга. Семената са тъмни- червеникави или кафяви. Плодчето узрява в края на лятото.

Горчицата е култивирана в Европа, Северна Америка, Китай, Индия и северните елементи на Африка. Това е било допустимо, тъй като е устойчива на студа и сушата.

Получаване на етерично масло от синап

Производството на етерично синапено масло се свежда до няколко стадия: подготовка на семената, пресоването им, екстракцията им и пречистване на продукта.

Най-напред суровината се прочиства механично от негодни ядки и смес. Процесът е автоматизиран.

 синап

Следва студеното сплескване на семето в маслена мелница. Така обаче се получава единствено 65 % успеваемост. Затова промишлеността употребява двойното температурно сплескване, при което се получава 90 % растителен концентрат.

Екстракцията съставлява разтваряне, където под въздействието на течностите маслото се отстранява от растителните кафези.

Пречистването на продукта се състои от филтрация, следва дезодорирането, след това се замразява, рафинира, хидратира и избелва. Крайният артикул е високо пречистен и рафиниран, няма цвят, аромат, усет.

По-добър артикул е нерафинираният, при който е приложена единствено дестилацията. Той дава повече изгоди на тялото. Съдържанието на мастни киселини, витамини и други потребни субстанции е високо, има усет и мирис. То намира необятно приложение поради потребното деяние, дължащо се на химичния му състав.

Химичен състав на етерично масло от синап

Етеричното синапено масло има богат състав. От 7 до 14 % от него се пада на ейкозановата киселина, от 8 до 12 % на есенциалната линоленова киселина, от 14 до 19 % е линоловата киселина, от 11 до 53 % е наличието на еруковата киселина. Какъв тъкмо ще бъде процентният състав зависи от типа на растението.

Освен това продуктът съдържа съставки, които го пазят да не гранясва и усилват годността му до 2 години.

Тъй като еруковата киселина е нездравословна за сърдечната активност, са създадени нискоерукови сортове горчица.

Други съставки са витамините А и Е, фитостероли, изотиоцианати, синегрини, с бактерицидно и антитуморно деяние.

Основният съставен елемент в синапеното масло е синигрин гликозидът. Той съставлява натурален антибиотик, способстващ заздравяването на раните. Действа като имуностимулант, аналгитик, антивирусен сътрудник. Като прибавим към тях противовъзпалителното, бактерицидното, антивирусното, антисептичното и противоглистното деяние се получава артикул с голямо поле за изява.

Ползи за здравето на етеричното масло от синап

Ползите от синапеното масло са в действителност доста и на процедура за всичко.

1. То укрепва имунната система.

2. Намалява кръвния вискозитет, ускорява еластичността на кръвоносните съдове. Това възстановява сърдечната активност.

3. Служи за профилактика при атеросклерозата и улеснява мастната чернодробна инфилтрация.

4. Подпомага работата на чревния тракт, работи подкрепящо на доста системи- репродуктивна, нервна, ендокринна. Стимул за апетита, подкрепя перисталтиката на червата.

5. Етеричното масло има благотворна деяние на хормонално равнище и при метаболитните процеси на мазнините.

6. Чисти шлаките и токсините.

7. Поддържа добра зрителна заостреност при работа, натоварваща очите.

8. Облекчава менопаузата и менструацията.

9. Прочиства жлъчните пътища.

10. Възстановява тялото след физическо безсилие.

Приложение на етерично масло от синап

Заради многочислените му благоприятни условия, синапеното масло се предлага за медицински цели при: гастритни недоволства, хормонални проблеми, хронични болести на панкреаса, запек, породен от чревната пъргавина, атеросклероза и сърдечни проблеми, анемия при недостиг на желязото, чернодробни и жлъчни недоволства, аденом на простатата и хипертонични рецесии.

Етеричното синапено масло обаче е многофункционален артикул и приложението му напълно не се лимитира до медицински потребности, а се употребява също в козметиката и кулинарията.

 етеричното масло от синап се употребява в азиатската кухня

В кулинарията се цени деликатният му мирис и острият му усет. Добавя се на салатите, консервите, главните ястия. В азиатската кухня с него задушават риба, месо, а също и зеленчуци. Добре си пасва със зърнените култури и усъвършенства усета на палачинките. Добавено в тестото, прави печивата златисти на цвят и бухнали.

Външното приложение на маслото е главно за козметични цели. Заради затоплящото му деяние се употребява за втриване в мускулите, когато са изтощени, или за усмиряване на мускулните връзки, за баланс на кръвообращението, за облекчение на подутини и възпаления, натъртвания, навяхвания и други механични увреждания.

Етеричното масло от синап прониква надълбоко в дермата и насища кожата с витамини, добре попива и придава здрав, хидратиран и поддържан тип на кожата по цялото тяло. Маските с това масло изглаждат леките бръчки, усъвършенстват растежа на косата и лекуват пърхот.

Противопоказания за потребление на етерично масло от синап

Чистото етерично масло от горчица има в състава си единствено мазнини, фосфор и витамини. Естественият артикул се разграничава, в случай че в етикета му има добавки от серия Е. Различните сурогати освен не са потребни, само че могат да нанесат вреди на здравето.

Това масло може да се приема от бременни дами. Трябва обаче да се има поради, че концентрациите на етерично масло могат да доведат до алергична реакция в организма, а не би трябвало да се позволява по време на бременност и кърмене.

За бебето не се предлага, тъй като може да докара до алергия. То може да се употребява като имуностимулант чак след навършване на 5-годишна възраст на децата, и то в минимални количества, не повече от 1 милиграм.

Не се предлага при самостоятелна нетърпимост и по тази причина е нужно да се направи проба преди да се стартира банкет на маслото. Болните от сърдечни болести могат да го одобряват единствено след консултация с кардиолог.

След консултация с доктор могат да го одобряват и страдащите от гастрит, ентероколит и язва на дванадесетопръстника или стомаха.

При сензитивна кожа потреблението на концентрата може да докара до алергични реакции.

При потребление в кулинарията би трябвало да се държи сметка за мощно пикантния усет, поради което се употребява деликатно при изискани ястия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР