Естонияне разполага към момента с данни кой стои зад повредата

...
Естонияне разполага към момента с данни кой стои зад повредата
Коментари Харесай

Взрив на газопровод, свързващ Естония и Финландия, Алар Карис поиска отговори

Естонияне разполага все още с данни кой стои зад повредата на газопровода, свързващ я с Финландия, съобщи днесестонският президент Алар Карис, представен от ДПА и Дарик.

По-рано беше обявено, че тръбопроводът е развален от гърмеж.

" Знаем, че повода не е природата, ачовешка активност. Кой, за какво, по кое време? За безгрижие ли става дума или за предумишленост? Тези въпроси към момента чакат отговор ", написа Карис във " Facebook " след идването си на посещаване в Южна Корея. " Мислите ми към момента са вкъщи, където не престават да постъпват нови сведения за вредите ", добави той.

Освен газовата връзка, както се твърди, от строя е бил изваден икабел за транспорт данни, също свързващ двете страни.

Държавният глава на балтийската страна, членуваща в Европейски Съюз и НАТО, сподели, че сигурността нагазовите доставки за Естонияи на интернет връзката ѝ с останалия свят не е застрашена.

" Ясно е обаче, че има потребност от повече зоркост, по-засилено съдействие и от заделяне на по-голям запас за гарантиране на сигурността в Балтийско море и на нашите връзки и сериозна инфраструктура ", написа Карис.

В края на предходната седмица сеизмолози регистрираха признаци за възможенвзрив покрай газопровода " Балтикконектор ".Станция в Южна Финландия засече сеизмологично събитие с магнитуд 1, заяви норвежката организация за геофизични проучвания Норсар.
Финландия счита, че повредата е породена от външна интервенция.

Президентът Саули Нинистьо и министър председателят Петери Орпо през вчерашния ден заобиколиха да приказват намерено засаботаж или съмнения към Русия. И двамата обаче загатнаха за " външна активност ".

До повредата по газопровода се стига единствено година след тежките вреди, понесени от газопроводите " Северен поток " 1 и 2, свързващи Германия и Русия, вследствие на подривни дейности в Балтийско море.

Все още е не е ясно кой стои зад нападенията против тръбите на " Северен поток ", които бяха осъществени директно след началото на съветското навлизане в Украйна и откакто Европа приключи зависимостта си от съветските енергоизточници, отбелязва ДПА.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР