Естония стана първата страна в Централна Европа, която одобри със

...
Естония стана първата страна в Централна Европа, която одобри със
Коментари Харесай

Естония одобри със закон еднополовите бракове

Естония стана първата страна в Централна Европа, която утвърди със закон легализирането на еднополовите бракове, стана ясно от изказване на Народното събрание. Предложението беше утвърдено с 55 гласа " за " и 34 " срещу ".

Премиерът на страната Кая Калас съобщи, че новото законодателство ще влезе в действие през идната година.

Това деяние пристигна единствено два месеца откакто новото демократично съдружно държавно управление на страната встъпи в служба и девет години откакто страната гласоподава за въвеждане на еднополови цивилен съюзи.

През април министър-председателят Кая Калас даде обещание да одобри закони за еднополовите бракове „ допустимо най-бързо “.

„ Всеки би трябвало да има право да се ожени за индивида, който обича и с който желае да се обвърже. С това решение ние най-сетне стъпваме измежду... всички останали демократични страни в света, където е обещано тъждество в брака “ , съобщи Калас в изказване.

„ Това е решение, което не лишава нищо от никого, само че дава нещо значимо на мнозина. Това също демонстрира, че нашето общество е грижовно и почтително един към различен. Гордея се с Естония “, сподели тя.

Министърът на външните работи на Естония Маргус Цахна съобщи:

„ Горди сме да станем първата балтийска страна, която легализира еднополовите бракове ".

Нагласите към еднополовите бракове в страната са се трансформирали фрапантно от 2012 година насам, съгласно Естонския център за правата на индивида.

Установено е, че 53% от естонците сега поддържат равенството в брака. Това е с 6% повече от преди две години.

Пред ефирен оператор преди седмица, президентът на естонския парламент Лаури Хусар се базира на изследвания на публичното мнение, показващи смяна в отношението, само че също по този начин допусна, че войната в Украйна е способствуващ фактор.

„ Мисля, че настроението се промени и поради случилото се в Украйна, тъй като войната ни докара до същинските проблеми и това, което е в действителност значимо за нас.Това ни сплоти в помощта на Украйна и ни докара до корените на демократичната народна власт и затова, мисля, че ни накара да се замислим какво е значимо за нас като общество “ , заяви той.

Лаури Хусар призна, че е останало опълчване измежду „ църквата и консерваторите “ , само че уточни други страни, заявявайки:  „ Искам да отбележа едно доста забавно нещо, че във всяко общество, където еднополовите бракове са легализирани, това не е Вече нямаше никакви проблеми, тъй като казусът беше завършен и обществото продължи напред. "
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР