Естония стана първата страна в Европа, която предлага безплатно пътуване

...
Естония стана първата страна в Европа, която предлага безплатно пътуване
Коментари Харесай

Естония е първата държава в Европа с безплатни автобуси

Естония стана първата страна в Европа, която предлага гратис пътешестване с рейс на съвсем цялата си територия. Целта на управляващите в Талин е ограничение на вътрешните полети и потреблението на гориво от изкопаеми източници.

„ Има градове и райони в Европа, където публичният превоз е безвъзмезден, само че до момента не е имало решение за гратис пътешестване в народен проект от този тип “, сподели пред AFP Кадри Симсон, министър на стопанската система и инфраструктурата, съобщи БГНЕС.

11 от 15-те дребни провинции в Естония започнаха да оферират безвъзмезден автобусен превоз този месец.

" Целим възкръсване на селските региони, по какъв начин да спрем изселването от селските региони в градовете ", споделя Симсон, като изяснява, че програмата е родена от полемики сред централното държавно управление и локалните управляващи.

" Безплатният автобусен превоз на равнище окръг има за цел на първо място да сътвори благоприятни условия за подвижност на хората в селските региони, с цел да им се обезпечи достъп до ежедневни услуги ", сподели тя, като добави, че програмата е предопределена също по този начин да помогне на Естония да реализира задачите на Европейски Съюз за излъчванията на парникови газове.

За тази цел естонският парламент реши предходната година да ограничи потреблението на изкопаеми горива в страната, тъй че използването през 2030 година да остане на равнището от 2012 година

" Това значи, че би трябвало да намерим способи да насърчаваме хората да пътуват по по-екологичен метод, да вземем за пример посредством потребление на публичния превоз ", сподели Симсон, настоявайки, че това може да помогне за ограничение броя на леките коли.

Безплатни автобусни пътувания се оферират в столицата на Естония от 2013 година насам, а кметът Таави Аас твърди, че програмата е сполучлива макар непрекъснатия растеж на броя на колите в града.

Половината от потребителите на публичния превоз в Талин декларират, че са почнали да употребяват услугата по-често, откогато е станала безвъзмездна, сочи изследването на града за 2017 година за задоволство на жителите.

Критиците обаче показаха опасения, че безплатните рейсове биха могли да повлияят негативно на пътническия трафик на държавната железопътна мрежа Елрон.

Оттам обаче упорстват, че не се тормозят, вместо това пасажерите са се нараснали с 8% до момента тази година.

" Основният въпрос е дали градската автобусна мрежа ще поддържа влаковете или ще се конкурира с тях, а това се отнася както за безплатните, по този начин и за платените автобусни линии ", сподели Рони Конго, шеф продажби и развиване на Елрон.

" В по-дългосрочен проект железопътният трафик може на първо място да пораства и да се развива в районите, където броят на пасажерите също нараства ", добави той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР