Естония се извини на Финландия заради обидни думи на естонски

...
Естония се извини на Финландия заради обидни думи на естонски
Коментари Харесай

Естония се извини на Финландия за обидни коментари на крайнодесен министър

Естония се извини на Финландия поради обидни думи на естонски министър по адрес на новата финландска премиерка, 34-годишната Сана Марин, съобщи Ройтерс.

В неделя 70-годишният естонски министър на вътрешните работи Март Хелме, който е и водач на популистката крайнодясна Консервативна национална партия на Естония, се подигра на Марин и на нейното държавно управление, водачите на четири от петте партии в което са дами под 35 години. " Сега ние сме очевидци по какъв начин една продавачка стана министър председател и по какъв начин някои други улични деятели и необразовани хора също се причислиха към кабинета ", сподели Хелме в ток шоу, предавано по радиото на неговата партия.

Коментарите му обаче възмутиха естонската съпротива, която го прикани да подаде оставка. Президентката Керсти Калюлайд пък се извини за обидните мнения. Тя изиска от финландския си сътрудник Саули Нинистьо да съобщи нейните извинения на Сана Марин и на държавното управление ѝ.

Социалдемократката Марин, която не крие, че е отраснала в семейство в неравностойно състояние, е работила като касиерка, преди да учи в университет и да стартира политическата си кариера.

" Изключително горда съм от Финландия. Тук децата от небогати фамилии могат да учат и да реализират фантазиите си. Една касиерка може да стане министър председател ", написа тя в Туитър в отговор на обидите на естонския министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР